Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatan prizor: Korona virus očistio zrak u Kini

Preuzmite sliku

Uticaj kojeg korona virus ima na ekonomiju proširio se i na atmosferu, ali u pozitivnom smjeru – zbog zatvaranja gotovo cijele industrije NASA je objavila nevjerovatne snimke razine zagađenja zraka

Satelitske snimke pokazale su neviđeni pad nivoa zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu tvornica zbog izbijanja korona virusa, ali i smanjiti broj putovanja.

 • NASA je objavila da je ova nevjerovatna promjena velikim dijelom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su nivoi otrovnih plinova od automobila, elektrana i tvornica. Naučnici su i ranije primijetili da je korona virus doslovno ‘izbrisala’ emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dvije sedmice.

  Zatvaranje industrijskih pogodna i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskih nivoa izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gdje se najviše koristi, piše Independent.

  NASA-ine karte usporedno prikazuju nivo zagađenja u prve tri sedmica ove godine, te od 10. do 25. februara. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje zaraza izbila.

  – Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad nivo zagađenosti zraka na tako velikom području i to zbog jednog događaja – rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-i.

  Zadnji put je pad razine dušikovog dioksida vidjela u vrijeme ekonomske krize 2008. godine, ali pad se nije događao ovako brzo. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje