Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neuspješno slijetanje Falcon 9 rakete (FOTO)

Preuzmite sliku

Raketa nekontrolirano vrtjela i spustila u Atlantski okean; ovim događajem okončan je uspješan niz prizemljenja SpaceX-a.

Prvi put od kako je SpaceX počeo s vraćanjem svoje flote Falcon 9 raketa kompanija nije uspjela prizemljiti jednu od svojih raketa na željeno mjesto.

Samo sedam minuta nakon lansiranja rakete iz Floride u srijedu poslije podne, SpaceX-ova raketa Falcon 9 se pripremala za slijetanje na podij za slijetanje u blizini mjesta lansiranja na Cape Canaveralu.

Snimak sa raketnog pogona pokazao je raketu kako se vrti nekontrolirano, a iz SpaceX-a su potvrdili da se letjelica spustila u Atlantski okean, prenosi portal The Verge.

Musk: Iskoristiti palu raketu

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk za neuspjeh je okrivio defektne mrežaste ploče, koje služe kao “peraja”, za usmjeravanje rakete na ciljano mjesto slijetanja.

To bi moglo biti razlog nekontroliranih rotacija koje se mogu vidjeti na snimci.

Musk je rekao kako bi se raketa mogla ponovo koristiti, samo u slučaju da nije oštećena, i još uvijek šalje informacije iz vode.

On navodi kako bi se mogla iskoristiti za neku “internu SpaceX misiju”, možda za lansiranje jednog od najavljenih SpaceX Starlink internet satelita.

Ovim događajem okončan je uspješni niz prizemljenja SpaceX-a.

Nakon lansiranja, raketa ima dvije opcije uspješnog slijetanja/prizemljenja- na dronski brod, koji pluta na moru, ili slijetanje na jedan od betonskih podija, koji se nalaze u blizini mjesta lansiranja.

Prekinut uspješni niz

SpaceX-u je uspjelo 12 prizemljenja, takozvanih povrataka na mjesto lansiranja, ali je sada uspješni niz prekinut.

SpaceX je imao relativno manje uspjeha prilikom slijetanja raketa na dronske brodove, ali i tada su neuspjesi bili rijetki.

Posljednje neuspješno slijetanje Falcon 9 rakete s namjenom ponovog korištenja desio se prije više od dvije godine – 15. juna 2016. godine.

Tada je raketni pogon ostao bez goriva na putu do dronskog broda na koji je trebao sletjeti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,