Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnji portret ranjenog sirijskog mališana Karima: Ruža “prekrila” rane (FOTO)

Preuzmite sliku

Sirijac Fares Jasem u izbjeglištvu u Turskoj poslao je poruku podrške civilima pod opsadom u Istočnoj Guti i naslikao nesvakidašnji portret bebe Karima kao simbola otpora u toj sirijskoj regiji, javlja Anadolija.

Beba Karim je mjesec dana nakon rođenja u artiljerijskom napadu ostala bez lijevog oka u granatiranju u kojem poginula i njegova majka.

Korisnici društvenih mreža, posebno Twittera, pokrenuli su jučer kampanju za okončanje opsade i stalnih zračnih i artiljerijskih napada koje na civile u Istočnoj Guti izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Čine to slanjem poruke podrške malom Karimu.

I ranije je Jasem crtao grafite stradalih sirijskih mališana Aylan i Umran, a sada je to učinio dirnut i teškom sudbinom dvomjesečnog Karima.

On je na Karimovom licu nacrtao ružu čiji list mu pokriva izgubljeno lijevo oko, a cvijet ranu na glavi.

“Portret je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama, a slogan kojim sam se vodio dok sam ga crtao je da licu djeteta pristaje ruža, a nikako rane“, kazao je Jasem.

Ističući da mu je cilj bio da široj javnosti ukaže na problem Karima i druge djece u Istočnoj Guti, Jasem je kazao da mu je najveća želja da Karim bude evakuiran iz opsade i zbrinut u bolnicu.

Jasem sa suprugom i dvoje djece živi u izbjeglištvu u turskom Gaziantepu, a crtanje grafita vidi kao vlastiti način bijega od teške situacije u kojoj se nalazi njegova domovina.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti već pet godina preživljava pod opsadom snaga Assadovog režima. Regiju kontroliraju opozicione snage, a riječ je o jednoj od četiri zone deeskalacije za koje je u Astani uz posredstvo Turske, Rusije i Irana dogovoreno primirje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje