Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobične pojave na nebu nastavak stvaranja ‘svemirskog interneta’ lansiranjem novih satelita 

Preuzmite sliku

Lansiranje komunikacijskih satelita konstelacija Starlink vidljivo je i sa naših područja čemu svjedoče brojne reakcije na društvenim mrežama, a astronomi širom svijeta žele zaustaviti Elona Muska u daljnjem zagađenju tamnog neba. Sateliti mjesecima kruže oko zemlje i testiraju mogućnosti ove tehnologije.

Raketa Falcon 9, čiji je prvi stepen sredinom marta poletio rekordni peti put, ponijela je u Zemljinu orbitu još jedan “paket” od 60 satelita konstelacije Starlink. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 hiljade kako bi svaki kutak planete bio pokriven njihovim bežičnim internet signalom, piše Tuzlanski.ba.

 • Do kraja 2020. godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi im se broj trebao popeti na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo biti lansirano preko 1.500 satelita. SpaceX ih inače proizvodi tempom od šest – na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa Internetu.

 • SpaceX je jedna od nekoliko komercijalnih kompanija koje imaju dozvolu da u svemir postave svoje leteće megaplatforme.

  Među njima je i britanski start-up OneWeb koji je u februaru poslao prvih šest satelita.

  Ambicije na tom tržištu ima i američki Amazon koji radi na projektu Kuiper s 3200 satelita.

  Svi koncepti predviđaju leteće satelite u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje. Ideja je na najmanju mogući mjeru svesti zastoje ili prekide u internetskim vezama, piše BBC.

  Peticija protiv Starlinka

  Ovakav razvoj događaja zabrinjava astronome u cijelom svijetu. Sateliti Starlink, naime, prilično su vidljivi u Zemljinoj orbiti, čak i golim okom, te kao takvi ometaju rad teleskopa i svjetlosno zagađuju tamno nebo. Zbog toga je nedavno pokrenuta i peticija Save Our Stars kojom se želi zaustaviti uništavanje noćnog pogleda na zvijezde kakav danas imamo.

  SpaceX je nedavno najavio da će smanjiti odbljesak svjetlosti sa svojih satelita, a Elon Musk je nedavno objavio i da kompanija provodi nekoliko eksperimenata kojima bi se oni učinili “tamnima”. Uticaj na astronomiju bit će u svakom slučaju značajan jer se satelite ne može u potpunosti zatamniti. No, astronomi pozdravljaju svaki pokušaj da ih se učini manje sjajnima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,