Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nedužan proveo u zatvoru 14 godina

Preuzmite sliku

Jorge Gonzalez Nieva, koji je uhapšen i zatvoren kao optuženik za ubistvo počinjeno 2006. godine u Argentini, pušten je 14 godina kasnije nakon što je utvrđeno da nije kriv, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovni sud Argentine oslobodio je Jorgea Gonzalesa Nievu, koji je prije 14 godina uhapšen u slučaju pucnjave i ubistva žene, a potom i osuđen na 25 godina zatvora.

U sudskoj odluci se navodi kako je očevidac koji je na fotografiji identificirao Nievu kao napadača, kasnije kazao kako ga ne poznaje. Navodi se također, kako nije bilo dokaza koji pokazuju da je Nieva direktno umiješan u ubistvo, te da postoje izjave svjedoka koji su potvrdili da je Nieva u momentu ubistva bio na potpuno drugom mjestu.

U odluci je također, navedeno da je policijac koji je vodio istragu imao lična neslaganja s Nievom, te je istragu vodio na njegovu štetu.

Nievin advokat Manuel Garrido rekao je lokalnim medijima da je tužilac koji je vodio istragu optužen za primanje mita od zatvorenika i pokretao tužbe s lažnih advokatima u 2017. godini.

U argentinskom gradu Merlou, 24. maja 2006. godine, 43-godišnja Analia Bibiana Aguerre ubijena je pucnjem u glavu ispred svoje kuće. Tri osobe su je pratile do njenog doma nakon što je podigla novac iz banke.

Nieva je u istom gradu radio kao taksista. Optužen je u slučaju ubistva, a 2010. godine je osuđen na 25 godina zatvora. Prošle godine Nieva je u intervjuu za Amnesty International rekao da je jedan od počinitelja ubistva priznao da on nije počinio ubistvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,