Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici upozoravali: Sve izlegle morske kornjače na Floridi su ženke

Preuzmite sliku

Bolnica za kornjače na Floridi objavila je da su sve kornjače koje su testirali u posljednje četiri godine bile ženke, što je zabrinjavajući trend koji se pripisuje klimatskim promjenama.

Naime, temperatura pijeska u koji morske kornjače polažu jaja utječe na spol mladunaca. Gledajući globalno, mužjaci su već ionako u manjini među morskim kornjačama; jedan na prema deset ženki. A kako pijesak postaje topliji, izleže se sve manje i manje njih.

“Stručnjaci još uvijek nisu sasvim saglasni kako će ovaj trend uticati na opstanak vrste. Bez obzira na to, klimatske promjene stvaraju veliki pritisak na ugrožene životinje”, rekla je ekologinja Lucy Hawkes sa Sveučilišta Exeter za Business Insider.

“Imamo sedam vrsta morskih kornjača, a kako postaje toplije, izleže se sve više ženki”, dodala je.

Isti problem i u Australiji

Američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) navodi da će se iz jaja položenih u pijesku toplijem od 31 stepen Celzijev izleći ženke morskih kornjača.

“U zadnje četiri godine su ljeta bila najtoplija od historije mjerenja. Znanstvenici koji analiziraju mlade i jaja morskih kornjača u posljednje četiri godine nisu pronašli mužjake, samo ženke“, rekla je Bette Zirkelbach, upraviteljica bolnice za kornjače u Marathonu na Floridi.

No ovaj problem nije samo ograničen na određeno područje Sjedinjenih Država. Istraživanje iz 2018. je pokazalo da su 99 posto kornjača u istočnoj Australiji također bile ženke.

Mužjaci će nestati?

Stručnjaci su podijeljeni oko toga što bi to moglo značiti za populaciju morskih kornjača.

Biolog David Owens sa sveučilišta College of Charleston rekao je 2018. za Washington Post da u roku od nekoliko desetljeća do jednog stoljeća “neće biti dovoljno mužjaka u populaciji morskih kornjača”.

“Manji broj mužjaka mogao bi dovesti do neodrživo niske genetske raznolikosti među morskim kornjačama”, rekla je Melissa Rosales Rodriguez, stručnjakinja za morske kornjače iz Zoološkog vrta u Miamiju.

Međutim Hawkes smatra da stvar nije tako jednostavna.

“Nije za sada poznato što je optimalna ravnoteža među spolovima morskih kornjača. Uobičajeno je da se izleže oko 90 posto ženki, a dokazi pokazuju da je potrebno samo nekoliko mužjaka da oplode sva jaja“, kazala je Hawkes.

“Stoga je moguće, na primjer, da povećanje broja ženski bude neka vrsta evolucijske prilagodbe kako bi spasila populacija”, dodala je.

Naime, nekoliko studija je pokazalo da se mužjaci ipak mogu izleći iz vrućeg pijeska ako je ono dovoljno vlažno.

Urbanizacija plaža

“Ako u potpunosti nestane mužjaka, to bi ugrozilo populaciju. Međutim mislim da se to neće tako skoro dogoditi. Ipak, treba napomenuti da klimatske promjene utiču na staništa tih životinja. Sve je više oluja koje mogu uništiti tisuće gnijezda odjednom, a porast razine mora može poplaviti jaja i time ubiti plod”, rekla je Hawkes.

“Najbolja stvar koju možemo napraviti jest ograničiti razvoj plaža na kojima morske kornjače polažu jaja, odnosno smanjiti broj novih hotela i drugih objekata koji se grade pored plaže”, smatra Hawkes. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,