Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici uplašeni: Ljudski rod bi mogao biti ugrožen

Preuzmite sliku

Naučnici su uplašeni svojim uspjehom u oblasti vještačke inteligencije, a napredak u toj oblasti stručnjaci porede sa razvojem atomske bombe.

“Guardian” navodi da je teško predvidjeti kada bi vještačka inteligencija mogla premašiti ljudsku, te kao najoptimističnije scenarije navodi interval od desetak godina, a za pesimistične nekoliko stotina godina.

Ali, većina stručnjaka smatra da će to biti do kraja ovog vijeka.

Problem je šta će se dogoditi kada roboti i druge inteligentne mašine nadmaše ljude budući da to niko ne zna.

Dio naučnika smatra da je potrebna hitna akcija kojom bi se obezbijedila kontrola nad superinteligentnom vještačkom inteligencijom.

Kao jedan od primjera, skeptici u naučnom svijetu navode zdravstvo.

Vještačka inteligencija može da pomogne u liječenju brojnih bolesti, ali ako od nje ljudi zatraže da što prije pronađe lijek za rak to bi moglo veoma opasno.

Naime, dok pokušava da pronađe način za liječenje raka, vještačka inteligencija istovremeno može da eksperimentiše na ljudima i tako počne da traga za načinom na koji može izazvati tumore u cijeloj ljudskoj populaciji.

Ukratko, vještačka inteligencija mogla bi da ljude iskoristi kao pokusne kuniće u eksperimentima koji bi mogli biti fatalni za cijelo čovječanstvo.

Da bi vještački umovi bili opasni za ljude, oni ih po inteligenciji čak ni ne moraju premašiti, pa tako postoji mogućnost zloupotrebe algoritama koji odlučuju šta će se prikazivati na društvenim mrežama.

Običnom zloupotrebom algoritama moguće je “ispirati mozak” korisnicima.

Broj starupova koji koriste vještačku inteligenciju za samo godinu dana porastao je za 60 posto.

Naročito je opasna vještačka inteligencija u oblasti vojnih nauka, prenosi “Guardian”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje