Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili kojim se redoslijedom pojavljuju simptomi korona virusa

Preuzmite sliku

Novo istraživanje globalne pandemije otkrilo je da zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerovatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temperaturom, a zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon čega bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.

Iako sami simptomi nisu naročito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori istraživanja vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Podaci od 55.000 zaraženih

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod covida-19 s hiljadama slučajeva gripe koje je prikupio Univerzitet u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sistem obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

“Redoslijed simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Univerzitetu Južne Karoline.

“Znajući da svaka bolest drukčije napreduje, znači da ljekari mogu brže utvrditi je li neko obolio od covida-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.”

Mjerenje temperature

Kada su naučnici analizirali simptome covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”.

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerovatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprlo je tu preporuku.

“Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori.

Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje obavijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identifikujemo zaražene i stavimo ih u karantin prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”.

Istrživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Public Health. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,