Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

NATO traži dodatne evakuacije, talibani moraju ispuniti data obećanja

Preuzmite sliku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će alijansa nastojati evakuirati najugroženije Afganistance i zadržati kontakt s talibanima, ali da će novi vladari Afganistana morati dokazati da su vrijedni pomoći i priznanja, javlja Sky News.

Turska kao članica NATO-a, koja je šest godina upravljala aerodromom u Kabulu, ponudila je pomoć u održavanju njegove operativnosti sada kada su američke i druge trupe NATO-a napustile Afganistan, a Katar je također ponudio pomoć. Stoltenberg je rekao da je o tom pitanju razgovarao s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem i katarskim ministrom vanjskih poslova.

Također je rekao da su mnogi Afganistanci koji su sarađivali s međunarodnim snagama i stoga su u realnoj opasnosti od talibana, ostali bez evakuacije.

Operativni kontakti s talibanima neophodni su kako bi se ljudi izvukli “, rekao je Stoltenberg u razgovoru za Reuters. Dodao je da je NATO je uspio evakuirati većinu osoblja koje je radilo za njih.

“Ali ostalo je još mnogo ljudi, a mi ćemo nastaviti raditi na njihovoj evakuaciji”, dodao je Stoltenberg.

Upozorio je da se ne očekuje brzo priznanje talibanske vlade, sada kad je prošlo više od dvije sedmice nakon što je ta grupa zauzela Kabul i okončala 20-godišnji rat. Stoltenberg je rekao da je prerano za donošenje zaključaka o suosnivaču talibana Mullah Baradaru koji je postavljen za šefa nove vlade.

“Moramo ih suditi prema njihovim postupcima, a ne prema riječima. Smatrat ćemo ih odgovornima za ono što su obećali: spriječavanje da Afganistan postane sigurno utočišta za međunarodne teroriste, zaštita ljudskih prava, posebno prava žena, i prava na slobodno kretanje“, podvukao je Stoltenberg. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,