Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

NATO suspendovao sve civilne letove sa aerodroma u Kabulu

Preuzmite sliku

NATO je suspendovao sve civilne letove s međunarodnog aerodroma Kabulu.

Aerodrom u Kabulu je korišten za evakuaciju radnika u amabasadama, diplomata I svih drugih osoba koje su pokušale napustiti Afganistan kako su brojne zemlje pokušale izvući svoje građane iz Afganistana. Usljed ovakvog razvoja situacije britanski premijer Boris Johnson je pozvao na hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a te Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštilo je kako će njihovi aerodrome biti stavljeni na raspolaganje kao pomoć za evakuaciju diplomatskih misija iz Afganistana. Zemlje koje će koristiti ove aerodrome zasada su SAD, UK, Kanada, Australija I Egipat.

Francuski diplomati u Afganistanu su se preselili na aerodrome u Kabulu zbog rapidnog pogoršanja sigurnosne situacije u Afganistanu saopštio je ministar vanjskih poslova Jean -Yves Le Drian. Prema ministrovoj izjavi amabsada će ostati operativna kako bi pomogla francuskim građanima da napuste Afganistan.

Francuski predsjednik Macron je izdao naredbu ministarstvima odbrane I vanjskih poslova da se pobrinu za evakaucije, pa će u Ujedinjene Arapske Emirate biti poslane dodatne vojne snage koje bi pomogle evakuacije iz Kabula. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje