Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA: Okeani i mora zbrisat će države, moguć i nestanak naroda

Preuzmite sliku

Rast okeana za jedan metar u sljedećih 100 do 200 godina je nezaobilazan, što će dovesti do velikih pomjeranja.

Najnoviji podaci pokazuju da je rast okeana za jedan metar u sljedećih 100 do 200 godina nezaobilazan, što će dovesti do velikih klimatskih, ali i populacionih pomjeranja, tvrdi Američka svemirska agencija NASA.

Naučnici upozoravaju da se glečeri na Grenlandu i Antarktiku tope brže nego ikada, a okeani se zagrijavaju i šire mnogo brže nego posljednjih godina, prenosi Srna.

Direktor NASA-inog Odjeljenja za nauku o planeti Zemlji Michael Freilich kaže da će podizanje nivoa mora imati dalekosežne efekte, “jer više od 150 miliona ljudi, većinom u Aziji, živi unutar jednog metra od sadašnjeg nivoa mora”.

Niske države unutar Sjedinjenih Američkih Država, poput Floride, mogle bi nestati, kao i neki od najvećih svjetskih gradova, kao što su Singapur i Tokio.

Moguć i nestanak naroda

I neki narodi sa pacifičkih otoka mogli bi potpuno nestati u budućnosti“, upozorava Freilich.

Najteže je predvidjeti koliko brzo će se topiti ledene ploče. Posljednje veće predviđanje napravljeno je 2013. godine.

Na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, na osnovu konsenzusa međunarodnih istraživača, objavljeno je da bi globalni nivo mora mogao “porasti” od 30 centimetara do jednog metra do kraja stoljeća.

Od 1992. godine okeani su se, u prosjeku, “podigli” za 7,6 centimetara, dok su neki dijelovi viši i za 23 centimetra, zbog prirodnih varijacija.

Naučnici su posebno zabrinuti zbog ledenog “pokrivača” na Grenlandu, sa kog nestaje otprilike 303 gigatone leda godišnje tokom posljednjeg desetljeća. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,