Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA izabrala Island za obuku robota koji će krenuti na Mars sljedeće godine

Preuzmite sliku

Kako bi se pripremili za sljedeću misiju na Marsu koja je planirana 2020. godine, NASA je odlučila da je Island odlično mjesto za vježbu njihovog svemirskog rovera.

Sa svojim crnim bazaltnim pijeskom, dinama na vjetrometini i stjenovitim vrhovima, polje lave Lambahraun u podnožju drugoga najvećeg islandskog glečera Langjokulla izabrano je kao zamjenski poligon za površinu Crvenog planeta, prenosi Hina

Tim od petnaest naučnika i inženjera NASA-e će tamo provesti tri sedmice, kako bi usavršili prototip robota koji bi trebao nastaviti rad rovera “Curiosity” koji istražuje Mars od 2012. godine.

Stručnjaci ističu da upravo ovo mjesto na mnogo načina podsjeća na Mars.

“Island je vrlo dobra analogija za istraživanje Marsa i učenje kako upravljati roverom”, rekao je Adam Deslauriers iz kanadske kompanije koju NASA plaća da ispita prototip novog rovera.

Da li je rover neuništiv?

“Taj rover je u osnovi neuništiv”, kaže Deslauriers. “Naši roveri na Mjesecu i Marsu zapravo bi imali više problema na Islandu jer su, primjerice, potpuno nespremni za kišu.”

Rover je težak oko 570 kilograma i kreće se brzinom od 20 centimetara u sekundi. Opremljen je računarom, senzorima i kamerama.

Stručnjaci ističu da je vrlo važno da rover bude ovako spor iz razloga kako bi mogao pravilno prikupljati podatke i poslati ih na Zemlju.

Ipak, ovaj rover koji se ispituje na Islandu je samo prototip onog koji će se poslati na Mars.

Savršeni uslovi

“Mineralogija na Islandu vrlo je slična onoj kakvu bismo pronašli na Marsu”, rekao je Ryan Ewing, profesor geologije na teksaškom Univerzitetu A&M.

“Pored toga, ovdje je hladno i nemamo mnogo vegetacije, ali imamo okoliš koji je sličan, poput pješčanih dina, rijeka i ledenjaka kakve je Mars imao u prošlosti.”, dodao je.

Island je ranije korišten kao poligon za obuku astronauta NASA-e. Tokom misija Apolla 32 astronauta su bila na geološkoj obuci na islandskim poljima lave.

Upravo ovo okruženje NASA-i omogućava da ispita opremu i procedure onako kako ih ljudi izvode, u ekstremnim uvjetima, ali na Zemlji.

Iduća misija na Mars je planirana za sljedeću godinu između 17. jula i 5. augusta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,