Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Napeta situacija u Tajvanu: 10 brodova i aviona prešlo liniju koju ne bi smjelo

Preuzmite sliku

Kina je lansirala nalet projektila na teritoriju Tajvana, a flota od 10 ratnih brodova upala je na srednju liniju koja razdvaja zaraćene nacije.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da se njena Crvena armija sprema da odgovori na “neprijateljsku situaciju” dok izvodi ciljane vojne vežbe u dijelovima okeana koji okružuju samoupravno ostrvo.

Kina je krenula u akciju nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sletjela u Tajpej na sastanak sa predsjednikom te zemlje u kojem je obećala da Amerika “neće napustiti Tajvan”, prenosi Mirror.

Tajvanski odbrambeni zvaničnici rekli su da se kineska flota od 10 brodova “ušunjala i odvezla” sopstvenim čamcima. Do podneva u četvrtak, vojna plovila sa obje strane ostala su u tom području i u neposrednoj blizini.

U međuvremenu, jato aviona kineskih vazduhoplovnih snaga preletjelo je srednju liniju koja određuje pomorsku granicu Tajvana, primoravajući ostrvo da podiže avione i postavi raketne sisteme da ih prati.

U Fudžouu, u istočnoj Kini, više civilnih izvora izvijestilo je da su vidjeli kako helikopteri i avijatičari PLA-a polijeću sa ostrva Pingtan i lete ka Tajvanu. Zvaničnici odbrane rekli su da je letjelica uranjala u teritoriju i izlazila iz nje, nastavljajući da “maltretira” i dovodi do toga da Tajpej poveća sopstvenu protivzračnu odbranu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,