Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon zemljotresa u Pakistanu se pojavila još dva manja ostrva

pakistan-novi-otok
Preuzmite sliku

Dok u Pakistanu zbrajaju žrtve razornog potresa, a stanovništvo u najteže pogođenom području već drugi dan očekuje pomoć kako bi mogli preživjeti, ne prestaje fascinacija novonastalim otočićem, koji je nakon podrhtavanja magnitude 7.7 izronio nedaleko obale pakistanskog Gvadara u Arapskom moru.

pakistan-novi-otokZnatiželjni građani i dalje šeću otočićem te se fotografiraju za uspomenu, a seizmolozi kažu da to nije prvi put da je na istom mjestu izronio komadić kopna. Posljednji su put istu stvar zabilježili nakon snažnog potresa 1945. godine, kada se na gotovo istoj lokaciji pojavio sličan otočić, ali je nakon nekoliko mjeseci malo-pomalo ‘potonuo’ i nestao s površine.

Pozivajući se na pakistanski Seizmološki institut, Reuters javlja da na otoku ispod kamenja i zemlje u zrak izlazi metan, a neki su to, uključujući Reutersovog snimatelja, i testirali potpaljujući plin upaljačem.

Nekolicina je vojnika na otočiću postavila pakistansku zastavu, što je od ostalih znatiželjnika bilo popraćeno glasnim povicima “Živio Pakistan!”.

Stanovnici su otoku dali ime ‘Zalzala Koh’, što znači Planina potresa. Pakistanski mediji javili su u četvrtak o nastanku još dvaju ‘otočića’, manjih od Zalzale.

Inače, broj poginulih u najteže pogođenoj pokrajini Balučistanu popeo se na najmanje 348, dok je nekoliko stotina ljudi ozlijeđeno. Deseci hiljada su ostali bez krova nad glavom, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: