Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon što je uhapšen i povezan sa ISIS-om: SAD uputio izvinjenje arapskom biznismenu

Preuzmite sliku

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uputile su izvinjenje biznismenu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Ahmedu Al Menhaliu koji je uhapšen i povezan sa ISIS-om, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al Menhali je prošle sedmice boravio u Clevelandu gdje je posjećivao nekoliko medicinskih centara. Policija ga je presrela u Ohiu, u jednom hotelu u Avonu, jer je navodno “obećao vjernost ISIS-u” u telefonskom razgovoru koji je prethodno obavio. Nedugo nakon kratkog policijskog ispitivanja tamošnje vlasti izvinile su se Al-Menhaliju.

Zbog ovog incidenta jučer su se oglasile vlasti UAE-a koje su upozorile svoje građane da izbjegavaju oblačenje tradicionalnih “haljina” kada putuju u inostranstvo aludirajući tako na Al Menhalia koji je također nosio tradicionalnu arapsku odjeću u SAD-u.

Richard Bosley, gradonačelnik Avona i šef tamošnje policije uputio je izvinjenje arapskom biznismenu nakon sastanka u Clevelandu sa čelnicima Ureda Vijeća za američko-islamske odnose.

CNN prenosi kako se rukovodstvo Marriott hotela gdje je biznismen priveden nije oglašavalo o incidentu.

Al Menhali je, sa druge strane, prihvatio izvinjenje istakavši kako to ipak nije dovoljno i da zahtijeva da osobe koje su pozvale 911 prijavivši ga, odgovaraju za takav potez.

Nošenje tradicionalne odjeće široko je rasprostranjeno u arapskim zemljama Perzijskog Zaljeva kojeg čine UEA, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt, Bahrein i Katar. Muškarci najčešće nose “kanduru” koja predstavlja dugu bijelu haljinu i pamučnu maramu “ghutra” koja se veže s crnim konopcem “igal” od vune u obliku dva prstena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,