Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon ponovonog otvaranja granica u Australiji kolone vozila duge 20 kilometara

Treća po broju stanovnika australska država Kvinslend (Queensland), otvorila je u petak, nakon 15-dnevne zabrane ulaska, svoju granicu, a putnici su satima bili zaglavljeni u dugim saobraćajnim kolonama na kontrolnim tačkama.

Policija Kvinslenda poručila je putnicima da spakuju hranu i vodu te da očekuju duga čekanja tokom sljedeća 72 sata, jer su se na nekoliko kontrolnih punktova stvorile kolone vozila duge 20 kilometara.

“Strpljenje će danas definitivno biti vrlina”, rekla je premijerka Kvinslenda Annastacia Palaszczuk u petak na radiju ABC.

Kvinslend na sjeveroistoku Australije je ulaz do nekoliko glavnih turističkih odredišta, uključujući i kultni Veliki barijerski greben, najveći koralni greben na planeti Zemlji, kojeg svake godine posjeti više od dva miliona turista.

Počinje školski raspust u susjednom Novom Južnom Velsu, što će, kako se očekuje, predstavljati velik dio priliva putnika.

Također hiljade putnika sa sjevera koji dolaze na odmor u kamp kućice čekaju na granici da uđu u Kvinslend, prenosi dpa.

Međutim putnicima iz Viktorije koji su pogođeni koronavirusom zabranjen je ulazak.

Viktoria je u petak zabilježila 288 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni porast u Australiji od početka pandemije, izjavio je premijer Daniel Andrews.

Većina slučajeva je iz Melburna, gdje je u posljednje tri sedmice došlo do naglog skoka u slučajevima Covid-19, zbog čega je grad vraćen u strogu izolaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,