Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon oslobađanja policajaca: U SAD-u ponovno protesti i neredi

Preuzmite sliku

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i dalje traju protesti protiv policijskog nasilja.

Policajac je upucan tokom protesta organizovanim nakon što su tri policajca proglašena nevinim u slučaju ubistva Breonne Taylor, Afroamerikanke koju su policajci ubili prilikom upada u njen stan u martu u američkoj saveznoj državu Kentucky.

Suđenje trojici policajaca održano je u Jeffersonu, a nakon što ih je sudija proglasio nevinim, građani su izašli na ulice u različitim američkim gradovima.

U Louisvilleu su demonstranti šetali i uzvikivali: “Ukoliko nema pravde, nema ni mira.”

Dolazilo je do sukoba policije i demonstranata, a sigurnosne snage su intervenisale i suzavcem. Privedene su neke osobe.

Iz policije Louisvillea navedeno je da je tokom protesta ranjen policajac, ali nisu dali detalje o stepenu povreda.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da je ograničenom broju jedinica Nacionalne garde dozvoljeno da sa oklopnim vozilima budu raspoređeni u određenim ulicama grada, kako bi kontrolisali demonstracije.

Afroamerikanka Breonna Taylor (26) ubijena je u svojoj spavaćoj sobi u martu tokom policijskog pretresa. Uslijedio je val protesta u Louisvilleu. Radila je kao tehničarka u hitnoj službi.

Još jedna žrtva policijskog nasilja je i George Floyd, koji je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju. Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju tog djela.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,