Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon Bidenog priznanja genocida u Armeniji reagovao Erdogan

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova Turske žestoko je odgovorilo SAD i predsjednik Joe Biden koji su priznali zločine nad Armenima za vrijeme Osmanske imperije kao genocid.

“Izjavu predsjednika SAD-a o događajima iz 1915. u potpunosti odbacujemo i najoštrije osuđujemo”, navodi tursko Ministarstvo i dodaje:

“Izjava predsjednika SAD-a koji o događajima iz prošlosti nije ni pravno ni moralno ovlašten govoriti je ništavna, bezvrijedna”.

Ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Cavusoglu o Bidenovoj izjavi o događajima iz 1915. godine je kazao: “Izrazi ne mijenjaju historiju, neće nas niko učiti našoj historiji”, navodi AA.

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan je dodao: “Ispolitizirane rasprave korištene kao sredstvo napada na našu zemlju nikome nisu donijele nikakvu korist.”

Erdogan je ponovio poziv na jačanje odnosa s Armenijom baziranim na dobrosusjedskim odnosima i obostranom uvažavanju.

Erdogan je uputio je poruku Sahaku Mashalianu, poglavaru Armenske patrijaršije u Turskoj. Erdogan je u poruci uputio pozdrave Mashalianu i cijenjenim članovima armenske zajednice.

“S poštovanjem se prisjećamo osmanskih Armenaca koji su stradali u teškim uslovima tokom Prvog svjetskog rata, a njihovim unucima izražavam saučešće“, napisao je Erdogan.

Dodao je kako su svi članovi jedne porodice čovječanstva, bez obzira na etničku, vjersku pripadnost, jezik ili boju kože.

“Stoljećima zajedno živimo na ovim prostorima, i pronalazimo mir u sjeni naše crvene zastave s polumjesecom i zvijezdom”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako ih na okupu ne drži ni interes ni račun, već iskren odnos istoj zemlji, istim vrijednostima i istim visokim idealima.

Podsjećamo, predsjednik SAD Joe Biden danas planira da ispuni svoje predizborno obećanje i zvanično prizna da su zločini počinjeni nad Armenima za vrijeme Otomanske imperije prije više od sto godina genocid, rekao je jedan američki zvaničnik.

Biden je juče razgovarao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom uoči planirane objave koja će biti u obliku predsjedničnog proglasa, kada će predsjednik SAD upotrijebiti izraz genocid da opiše ubistva i deportacije stotine hiljada Armena prije više od 100 godina.

Američki predsjednici su decenijama priznavali kao zločine nad Armenima 1915. do 1917. ali su izbjegavali da upotrijebe izraz „genocid“ da ne bi otuđili Tursku.

Jučerašnji razgovor dvojice vođa bio je prvi otkad je Biden preuzeo dužnost prije tri mjeseca.

Genocid nad Armenima priznaje više od 20 zemalja i brojni historičari ali ga žustro osporava Turska.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,