Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon zemljotresa iz mora izronio otok

644639-quake-new-island
Preuzmite sliku

Nakon jučerašnjeg izrazito snažnog zemljotresa koji je pogodio Pakistan, CNN javlja da je u blizini obale u Arapskom moru izronio potpuno novi otok.

644639-quake-new-island

Nakon snažnog potresa magnitude 7.8, koji je u utorak zatresao jugozapadni dio Pakistana, iz Arapskog je mora blizu pakistanske obale izronio otok, javljaju pakistanski mediji i CNN koji su i  objavili i fotografiju novog otoka.

U izjavi za Geo TV, dužnosnik u gradu Gwadaru Moazzam Jah kaže da je otok visok između 6 i 9 metara, a izronio je na udaljenosti od oko 600 metara od obale.

CNN također javlja o izranjanju otoka. Ta je medijska kuća stupila u kontakt sa seizmologom Zahidom Rafijem, koji je potvrdio ovaj događaj. Za njega pojava novog kopna nije iznenađujuća, s obzirom na magnitudu potresa.

U snažnom potresu jačine 7,7 stepeni Richtera najmanje 46 osoba je izgubilo život i uništen je veliki broj kuća u utorak u siromašnoj i udaljenoj pakistanskoj regiji u kojoj su vlasti proglasile vanredno stanje.

Potres, čiji je epicentar bi na dubini od 15 kilometara, šezdesetak kilometara sjeverno od grada Avarana, u pokrajini Balučistan, osjetio se do Indije i Irana.

Najmanje 46 osoba je izgubilo život, a stotinjak osoba je povrijeđeno – izjavio je agenciji AFP ministar unutarnjih poslova Balučistana Asad Gilani.

Mnogobrojne kuće su uništene i plašimo se da će biti još žrtava – kazao je Rafik Las, šef policije u regiji Avaran. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: