Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveće svjetske banke prisiljene na otkaze: Skoro 30.000 ljudi ostaje bez radnog mjesta

Preuzmite sliku

Neke od najvećih globalnih investicijskih banaka od aprila ove godine krenule su s najavama o smanjenju više desetaka hiljada radnih mjesta zbog pada kamatnih stopa, ali i sve lošijih trgovinskih rezultata.

Kada se uzmu u obzir najave HSBC-a, Barclaysa, Societe Generalea, Citigroupe i Deutsche Banke ta brojka penje se na gotovo 30.000 radnih mjesta što je skoro šest posto ukupne globalne radne snage u ovom sektoru.

Kako prenosi Financial Times, rukovodstvo banaka pod sve su većim pritiscima ulagača koji od njih zahtijevaju smanjenje troškova kako bi se očuvao profit sektora.

Kako su u novembru dugoročne američke kamatne stope počele padati, KBW dionički indeks koji okuplja američki bankarski sektor pao je za pet posto, dok je S&P 500 porastao za šest posto. S druge strane, Stoxx indeks koji pokriva evropske banke od novembra prošle godine pao je za čak 16 posto.

Iako se razlozi naglog smanjenja broja zaposlenika razlikuju od banke do banke, postoje indikacije da su upravo negativna kamatna kretanja nekada moćni sektor prisilila na drastične mjere štednje.

“Jasno je da su izgledi za prihod od investicijskog bankarstva sve stroži. U poslovnom okruženju u kojem vlada nulta ili negativna stopa čak ni investicijske banke ne mogu ostvariti zaradu”, ističe Andrew Lowe, analitičar Berenberg banke.

Automatizirano trgovanje, pasivne strategije ulaganja kao i sve oprezniji potezi najvećih igrača, odnijeli su velik dio dobiti od trgovanja dionicama.

Inače, početkom ovog mjeseca Barclays je najavila otpuštanje 3.000 radnika, što je gotovo četiri posto ukupne radne snage, dok su nekoliko dana kasnije iz HSBC-a najavili rezanje gotovo 5.000 mjesta. Citigroup banka je ipak prošlog mjeseca najavila smanjenje stotinjak zaposlenika, dok je s najvećim rezovima krenula Deutsche bank koja planira otpustiti gotovo 18.000 zaposlenika. (Novac.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje