Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najtužniji zoološki vrt: Drže slijepog medvjeda u kavezu već 30 godina

Preuzmite sliku

“Najtužniji zoološki vrt na svijetu” ima slijepog medvjeda koji je bio zatvoren u kavezu 30 godina i majmune koje su držali u mraku.

Britanske grupe za zaštitu životinja pokušavaju da zatvore centar, koji je dobio bolesno ime “Park spasa”.  Desetine drugih životinja, uključujući lavicu i majmune koji se drže u mraku u oronuloj štali, otkriveni su kada su zvaničnici posjetili zoološki vrt u Jermeniji, piše The Sun

Vlasnik tvrdi da je spasio životinje od lovaca i trgovaca. Ali jedna britanska dobrotvorna organizacija opisala je stanje kao “šokantno i među najgorim koje smo vidjeli”. Jermenska vlada je pod pritiskom da zatvori devastirani životinjski park, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Među tragičnim životinjama je i slijepi medvjed, po nadimku Nelson, koji je tri decenije držan u jadnom kavezu bez prostora za vježbanje. Zubi mu trule, ali bi mu se vid mogao spasiti operacijom. Sara, 13-godišnja lavica, već je sedam godina zarobljena u prostoru koji nije veći od baštenske šupe, kažu aktivisti kampanje.

    Tu je i grupa majmuna koju godinama drže u smrdljivoj štali bez dnevnog svjetla i orao koji ne može raširiti krila u malom kavezu.

  • Vlada ove zemlje raspravlja o zakonu o dobrobiti životinja kojim bi se zoološki vrt zatvorio. Britanska organizacija International Animal Rescue (IAR) pokušava spasiti medvjeda Nelsona, ali vlasnik Armen Tadevosyan, 71, odbija ga se predati. Tvrdi da se o njegovim životinjama dobro brinu u zoološkom vrtu u Armaviru, malom gradu 25 kilometara zapadno od glavnog grada Jermenije, Jerevana.

  • Predsjednik IAR-a, Alan Knight OBE, rekao je:

    „Uslovi u kojima žive ove jadne životinje nisu ništa drugo do pakao na zemlji. Kavezi su u najmanju ruku mali, prljavi i oronuli, a životinje nemaju drugog izbora nego da stoje u bijedi bez ičega da razbiju svoju dosadu i frustraciju. Ideja da bi građani odlučili platiti novac kako bi vidjeli ove zarobljene životinje kako pate iza rešetaka je smiješna. Već mjesecima bezuspješno pokušavamo spasiti medvjeda, kojeg smo zvali Nelson, ali jasno je da je svim životinjama u takozvanom Parku spasa hitno potrebna odgovarajuća njega i pažnja.  Kao organizacija za dobrobit životinja, spremni smo i voljni pomoći da ih oni dobiju.” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje