Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najtopliji juni ikada u Japanu: Temperatura prešla 40 stepeni

Preuzmite sliku

U gradu na istoku Japana zabilježena je najviša temperatura u junu ikada, a zabilježena temperatura prešla je 40 stepeni Celzijusa, saopćila je Meteorološka agencija Japana, piše Reuters.

Toplotni val, za koji Meteorološka služba Japana očekuje da potraje ovo ljeto, zahvatio je ovu državu dok vlada poziva domaćinstva i kompanije da štede električnu energiju do septembra kako ne bi dolazilo do redukcija u isporuci električne energije.

Meteorološka stanica zabilježila je temperaturu od 40,2 stepeni Celzijusa u gradu Isesaki, koji se nalazi 85 kilometara sjeverozapadno od Tokija. Prethodni rekord za najtopliji dan u junu, zabilježen je 24. juna 2011. godine, kada je temperatura iznosila 39.8 stepeni. Zvaničnik Meteorološke agencije Japana rekao je visoka temperatura uslovljena anticiklonom sa Pacifika.

“Jaka anticiklona sa Pacifika, zajedno sa vedrim vremenom donijela je visoku temperaturu”, naveo je on.

Meteorološka stanica u centralnom Tokiju ranije danas zabilježila je temperaturu od 35,4 stepeni Celzijusa, te je, od mjerenja koja su počela 1875. godine, današnji dan najraniji ikad sa zabilježenom temperaturom iznad 35 stepeni u glavnom gradu Japana.

U subotu su Meteorološka agencija Japana te ministarstvo okoliša izdala upozorenje za toplotni val u šest od 47 prefektura, uz preporuku stanovništvu da ostane u svojim domovima uz korištenje klima uređaja.

U posljednjoj tromjesečnoj prognozi, Meteorološka agencija Japana navela je da će ovo ljeto biti toplije nego inače u sjevernim, istočnim i zapadnim dijelovima Japana usljed globalnog zagrijavanja i La Nine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,