Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najozloglašeniji serijski ubica SAD-a priznao još pet ubistava

Preuzmite sliku

Serijski ubica poznat kao “Torso Killer (Torzo ubica)” već osuđen za 11 ubistava priznao je u ponedjeljak da je ubio i pet žena na Long Islandu kasnih 60-ih i ranih 70-ih.

Richard Cottingham osuđen je u ponedjeljak na kaznu od 25 godina zatvora do doživotne zatvorske kazne za ubistvo 23-godišnje Diane Cusick, koja je ubijena u februaru 1968. nakon što je kupila cipele u trgovačkom centru Green Acres u okrugu Nassau. Kao dio nagodbe o priznanju krivice, Cottingham je dobio imunitet od kaznenog progona za četiri druga ubistva. 76-godišnji zatvorenik prisustvovao je saslušanju putem video prenosa iz zatvora u New Jerseyju.

“Danas je jedan od najemotivnijih dana koje smo ikada imali u uredu okružnog tužitelja okruga Nassau”, rekla je tužiteljica Anne Donnelly na konferenciji za novinare na kojoj joj se pridružilo nekoliko članova porodica Cottinghamovih žrtava. “U slučaju Diane Cusick, porodica je čekala gotovo 55 godina da neko odgovara za njenu smrt.”

Donnelly je rekao da je Cottingham, za kojeg se vjeruje da je jedan od najpprofilnijih serijskih ubica u Sjedinjenim Državama, “prouzročio nepopravljivu štetu tolikom broju ljudi i tolikom broju porodica, da ne postoji gotovo ništa što bih ikome mogla reći da ih utješi”.

Cottingham je tvrdio da je odgovoran za do 100 ubistava. U zatvoru je od 1980. godine. Poznat je kao “torzo ubica” jer je navodno odrezao glave i udove nekim od svojih žrtava, navele su vlasti.

Vlasti vjeruju da je Cusick otišla s radnog mjesta u dječjoj plesnoj školi i zatim stala u trgovačkom centru kupiti par cipela kada ju je Cottingham pratio do njenog automobila. Vjeruju da se pretvarao da je zaštitar ili policajac, da ju je optužio za krađu, a zatim savladao ovu ženu od 44 kg. Tijelo Cusickove pronađeno je 16. februara 1968. godine. Patolog je zaključio da je pretučena po licu i glavi te da je ugušena. Imala je odbrambene rane na rukama i policija je uspjela prikupiti DNK dokaze na mjestu događaja. U to vrijeme, međutim, DNK testiranje nije postojalo.

Cottinghamov DNK unesen je u nacionalnu bazu podataka 2016. kada je priznao krivnju za ubistvo u New Jerseyju. Godine 2021. policija u okrugu Nassau ponovno je počela provoditi DNK testove za slučajeve koji su uključivali žene i došla do podudaranja s Cottinghamom.

Cottingham je radio kao komojuterski programer za tvrtku za zdravstveno osiguranje u New Yorku u vrijeme smrti Cusickove. Ostale četiri žene za koje je Cottingham u ponedjeljak priznao ubistvo ubijene su 1972. i 1973. godine.

Tužiteljica Donnelly je rekla da je detektivima, kada su ispitivali Cottinghama u zatvoru, dao informacije o ta četiri slučaja koje bi mogao znati samo ubica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje