Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najmlađa milijarderka koja je prevarila planetu čeka kaznu

Preuzmite sliku

Tužilaštvo je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabeth Holmes, posrnulu zvijezdu Silicijske doline, a odbrana maksimalnu kaznu od godinu i po dana, navodi se u dokumentima poslanim sudu u petak navečer.

Osnivačici Theranosa, razvojne kompanije koja je obećavala da će revolucionirati krvne pretrage, kazna će se izreći u narednim danima na saveznom sudu u Kaliforniji.

Holmes je u januaru proglašena krivom za prevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila. Elizabeth Holmes “zaslijepljena ambicijom (…) pronevjerila je stotine miliona dolara nekoliko desetaka ulagača” i “dovela pacijente u opasnost”, rekla je tužiteljica Stephanie Hinds prekorivši propalu poduzetnicu da je neodgovorna.

Holmes nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i pol dana zatvora za neuspjeh u svom “ambicioznom projektu”, uzvratili su njezini advokati.


Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima. Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

Kada je firma bila na vrhuncu, njena je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je tvrdila da je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prijevaru: famozni stroj koji je kompanija Theranos obećala nikad nije funkcionirao. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,