Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najmanje šest osoba ubijeno u velikim antivladinim protestima

Prema informacijama do kojih je došao novinar agencije Anadolije, veliki broj demonstranata, osim na Trgu Tahrir, okupio se i na trgovima Tiran i Hillani, a policija je intervenisala korištenjem suzavca

Najmanje šest osoba poginulo je usljed intervencije snaga sigurnosti Iraka tokom današnjih antivladinih protesta, koji od početka oktobra traju u toj zemlji.

Prema informacijama do kojih je došao novinar agencije Anadolije, veliki broj demonstranata, osim na Trgu Tahrir, okupio se i na trgovima Tiran i Hillani, a policija je intervenisala korištenjem suzavca. U intervenciji su poginule tri osobe.

Irački premijer Adil Abdulmehdi je uputio upozorenje demonstrantima da bi mogli biti suočeni čak i s kaznom doživotnog zatvora. Demonstranti navode kako snage sigurnosti nastoje ugušiti proteste.

Antivladini protesti u Iraku održavani su u prvoj sedmici oktobra, a novi val protesta počeo je 25. oktobra. U neredima na ulicama u prvom valu oktobarskih protesta poginulo je najmanje 280 osoba i ranjeno 12.000.

Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za proteste građana.

Prema podacima eSvjetske bank, Irak je 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu, a stopa nezaposlenosti mladih je 25 posto. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,