Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najgori od najgorih: ‘Beatlesi’ ISIL-a sjekli su glave strancima

Dvojica od njih – Jihadi Ringo i Jihadi George – putuju za SAD, a još nedavno nisu u to htjeli vjerovati

Dvojica takozvanih “Beatlesa Islamske države” izvučeni su iz Sirije na “sigurnu lokaciju koju kontroliše SAD”, izjavio je predsjednik Donald Trump.

El Shafee Elsheikh i Alexandar Kotey optuženi su da su bili dio grupe Islamske države koja je otela i ubila desetke zapadnih taoca u Siriji. Dvojac koji je rodom iz Londona nalazi se u pritvoru američke vojske, kako pišu američki mediji, a prenosi BBC.

U tvitu, Trump ih je opisao kao ‘gori od najgorih’. Kazao je da je odluka o njihovom prebacivanju iz Sirije donesena “u slučaju da Kurdi ili Turska izgube kontrolu”.

New York Times i Washington Post pišu da je dvojac odveden iz zatvora koji su nadzirale kurdsk milicije u sjevernoj Siriji, piše BBC.

Najava dolazi nakon što su SAD ove sedmice povukle snage iz regije, a posmatrači vjeruju da postoji realna opasnost od novog uspostavljanja ISIL-a.

Predsjednik Trump u srijedu je rekao novinarima da su SAD prebacile “neke od najopasnijih boraca IS-a” uslijed bojazni da bi mogli pobjeći iz pritvora dok turske trupe izvode invaziju na kurdski teritorij na sjeveru Sirije.

Kurdi – koji su pomogli poraziti IS u Siriji i bili su ključni saveznici SAD-a u toj borbi – čuvaju hiljade boraca IS-a i njihove rodbine u zatvorima i logorima na područjima koja su pod njihovom kontrolom. Nejasno je hoće li nastaviti s tim sada kad su izbile borbe.

Ostali pripadnici ćelije IS – nazvani “The Beatles” zbog svojih britanskih akcenata – bili su i Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, koji je ubijen u zračnom napadu SAD-a 2015., i Aine Davis, koji je zatvoren u Turskoj i dobio je nadimak Jihadi Paul. Sva četvorica terorista dobili su imena po četvorici članova slavnog britanskog benda.

Smatra se da je Emwazi ubio američkog novinara Jamesa Foleya 2014. godine. Sva četvorica radikalizovana su u Velikoj Britaniji prije putovanja u Siriju. Elsheikh i Kotey od tada su lišeni britanskog državljanstva.

Američki State Department dvojicu je označio teroristima, što ih povezuje s “izuzetno okrutnim metodama mučenja”, uključujući elektrošokove, potapanje u vodi i ostale vrste groznih mučenja, poput spaljivanja živih zarobljenika.

 • Govorilo se da su ih kurdske snage zarobile u januaru 2018. godine. New York Times izvještava da SAD planiraju odvesti Elsheikha i Koteya u Virginiju – jednu od rijetkih američkih država koja još uvijek ima smrtnu kaznu – pa bi im tamo moglo biti suđeno. Neki ipak tvrde da bi mogli završiti u najstrožem i najgroznijem američkom zatvoru ADX.

  Međutim, ministrica vanjskih poslova u sjeni, britanka Emily Thornberry rekla je da se trebaju “vratiti kući kako bi se suočili s pravdom”. El Shafee Elsheikh rođen je 16. jula 1988., poznat kao Jihadi George britanski je zarobljenik sirijskih Demokratskih snaga, rođen u Sudanu.

  SAD su ga označile teroristom a u medijima je identifikovan kao jedan od četvorice ISIL-ovih ‘Beatlesa’ koji su sudjelovali u zločinima ISIL-a.

  Elsheikh je negirao da je član “Beatlesa”, ali priznaje da se pridružio terorističkoj skupini. Mladost je proveo u Londonu, a Daily Telegraph je pisao da je bio navijač lokalnog fudbalskog kluba ‘Queen’s Park Rangersa’ i sanjao da će kad odraste, i on postati fudbaler.

  Alexandar Amon Kotey rođen je 13. decembra 1983. i u ISIL-u je nosio nadimak Jihadi Ringo. Bivši je državljanin Velike Britanije, a zarobile su ga Sirijske demokratske snage dok je bježao nakon propasti halifata.

  Kotey je rođen u Britaniji, a otac mu je rođen u Gani, dok je majka ciparska Grkinja. Mladost je proveo u Shepherd’s Bushu. Daily Telegraph piše da je i on bio navijač Queens Park Rangersa, a Sirijske demokratske snage tvrde da je Kotey radio kao diler droge u Londonu prije no što se radikalizovao. Smatra se da je prešao na islam u ranim dvadesetim godinama života i ostavio dvoje male djece u Britaniji.

  U 2014. i 2015. ISIL je držao desetke zarobljenika u brutalnim uslovima. Četiri borca ISIL-a koji svi govore engleski jezik igrala su središnju ulogu u brutalnosti. Njihovi identiteti u početku ili nisu bili poznati ili sigurnosni službenici nisu htjeli otkrivati njihov identitet javnosti, pa su mediji nazvali četvorku ‘The Beatles’, prema slavnoj četvorici rockera.

  Mohammed Emwazi je najpoznatiji član grupe i nosio je nadimak Jihadi John, a kasnije je objavljeno da je Elsheikh bio jedan od ostala tri Beatlesa.

  30. marta 2017. godine, američki State Department prozvao je Elsheikha i još trojicu muškaraca osumnjičenima za terorizam. Naredbu je potpisao George W. Bush nakon napada Al Qaede 11. septembra 2001. godine i tako je svim američkim građanima, novčarskim institucijama, kao i kompanijama ili državnim institucijama zabranjeno da posluju s imenovanom četvorkom.

  Sirijske demokratske snage zarobile su Elsheikha i njegovog prijatelja Alexandra Koteya 24. januara 2018. godine kad su se pokušali s civilnim izbjeglicama prebaciti u prihvatne logore i pobjeći neprimijećeno s teritorija tzv. halifata. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje