Ponedjeljak, 20. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najgore tek slijedi: Nakon uragana Irma slijede poplave i najezda zmija i aligatora

Službe spašavanja krenule su u akciju nakon što su se dolaskom dana ukazali razmjeri štete na Floridi iza uragana Irma koji je u međuvremenu oslabio u tropsku oluju.

Irma je, krečući se duž zapadne obale Floride, oslabila tokom noći, ali Miami i druga urbana područja su poplavljeni a mnoge zgrade i infrastruktura uništeni.

Uragan Irma je sada postao tropska oluja s vjetrovima koji pušu brzinom od 110 klometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane ali i upozorio da Irma još uvijek “proizvodi udare vjetra koji se približavaju snazi uragana”.

Irma se kreće u smjeru sjeverozapada prema jugu Georgije brzinom od 30 kilometar na sat i do kraja ponedjeljka bi trebala proći Floridu.

Više od 3,4 miliona kuća na Floridi je bez struje, bez koje je ostalo i 80 posto područja Miamija. Iako je grad izgleda dobro prošao u odnosu na druga područja veliki dijelovi grada su poplavljeni.  Na Kubi je tokom vikenda uslijed uragana poginulo desetero ljudi, objavile su kubanske vlasti u nedjelju, te je sada ukupan broj poginulih zbog Irme na području Kariba povećan na 38.

Iz Ureda šerifa u Jacksonvilleu pozvali su stanovnike da napuste opasna područja jer se očekuje “po život opasna” poplava. Razina vode, prema prognozama, mogla bi se popeti 2 metra iznad tla.

FDH izdao je upozorenje ljudima da se nakon oluje čuvaju zmija i aligatora čije bi se prirodno stanište uslijed obilnih kiša i vjetrova moglo izmjestiti. Iz Ureda za zdravlje pozvali su također na oprez pri konzumiranju vode jer je uglavnom kontaminirana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,