Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbogatiji 2021. zaradili još 402 milijarde dolara

Preuzmite sliku

Listu predvodi osnivač Tesle Elon Musk, slijede Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Larry Page…

Deset najbogatijih ljudi na svijetu 2021. godine su stekli još 402 milijarde dolara, pokazuju podaci Bloomberga.

Najviše je zaradio Elon Musk; godinu je počeo sa 156 milijardi dolara, a završio je sa 277 milijardi dolara na računu, pokazuje Bloombergov indeks milijardera, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Osnivač Tesle i SpaceX-a nedavno je objavio da će platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

Muskova zarada u 2021. godini je manja od 140 milijardi koliko je stekao godinu prije, no dovoljna da postane daleko najbogatija osoba na svijetu.

Iza njega je Jeff Bezos, vlasnik Amazona, koji je u 2022. godinu ušao sa 190 milijardi dolara, što je “samo” 4,5 milijardi više nego prošle godine.

Zviždačica Frances Haugen protiv Zuckerberga

Bezos, 57-godišnjak koji je u julu otišao sa položaja šefa Amazona, firme često kritizirane zbog radnih uvjeta svojih zaposlenika, sada većinu vremena provodi na odmoru s djevojkom Lauren Sanchez.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg prošle se godine obogatio za 25 milijardi, pa sad ima 128 milijardi dolara.

Prošle godine promijenio je ime firme iz Facebook u Meta, a protiv kompanije je istupila zviždačica Frances Haugen, optuživši je da je stavila “profit iznad ljudi“.

Osnivač Microsofta Bill Gates prošlu je godinu počeo sa 139 milijardi dolara, a završio sa 132 milijardi dolara.

Njegova bivša supruga Melinda French Gates, s kojom je u augustu završio 27 godina dug brak, navodno ima 11,4 milijarde dolara.

Suosnivač Googlea Larry Page 2021. godine je ušao u klub onih sa 12 cifara na računu, dodavši 47 milijardi dolara na ranijih 83 milijardi dolara.

Njegov kolega Sergey Brin također se upisao na tu listu, zaradivši još 45 milijardi dolara, čime mu se bogatstvo popelo na 125 milijardi dolara.

Francoise Bettencourt Meyers na 11. mjestu

Obogaćivanju američkih milijardera pridružio se i Francuz Bernard Arnault, vlasnik najveće svjetske firme koja trguje luksuznim proizvodima; zaradio je dodatnih 61 milijardi dolara, pa sada ukupno posjeduje 176 milijardi dolara.

Arnault je jedini van SAD-a koji je ušao na Bloombergovu listu milijardera za 2021. godinu.

Svih deset na toj listi posjeduju više od 100 milijardi dolara.

Jedanaesta na listi, također Francuskinja, je Francoise Bettencourt Meyers, nasljednica L'Oreal carstva, koja ima 94 milijardi dolara te je najbogatija žena na svijetu. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,