Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nagrada na lutriji u Meksiku kuća iz koje je pobjegao baron droge El Chapo

Preuzmite sliku

Meksička vlada kao nagradu na lutriji nudi kuću iz koje je 2014. godine pobjegao narko-bos Joaquin Guzman, poznat kao “El Chapo”, potom osuđen u SAD na doživotni zatvor.

Ta kuća u Culiacanu, glavnom gradu države Sinaloa, na sjeveroistoku Meksika, procijenjena je na 3,6 miliona pezosa (184.000 dolara), navodi se na siteu Nacionalne lutrije.

To je dio ponuda nagrada ukupne vrijednosti 12,5 miliona dolara, koje je vlada namijenila za kolo lutrije 15. septembra.

El Chapo je 16. februara 2014. iz te kuće pobjegao kroz podzemni tunel. Uhapšen je šest godina kasnije u državi Sinaloa i poslat u zatvor iz kojeg je pobjegao.

On je 2016. godine ponovo uhapšen i sljedeće godine izručen Sjedinjenim Državama i u julu 2019. u New Yorku osuđen na doživotni zatvor.

Kaznu izdržava u jednom zatvoru visoke bezbjednosti u Koloradu.

Godinama su ga smatrali najmoćnijim trgovcem drogom na svijetu.

Vlada ljevičarskog predsjednika Meksika, Andresa Manuela Lopeza Obradora, ranije je bez uspjeha pokušala da proda njegovu kuću i drugu zaplijenjenu imovinu do koje je došao organizovanim kriminalom.

Lopez Obrador je tada izjavio da namjerava da novac od te prodaje bude potrošen na prosvjetu i zdravstvo.

Vlada nudi i kuću u otmjenom kvartu Pedregal, na jugu Mexico Cityja, koja je bila vlasništvo Amada Carrilloa, pokojnog šefa kartela Juarez. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje