Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nabarro: Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj

Preuzmite sliku

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutačno nije razuman cilj, rekao je u nedjelju posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19.

– Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprečavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje trenutno nije razuman cilj za svijet – izjavio je doktor David Nabarro za britanski kanal Sky News.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

– Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće – kazao je.

Nabarro je istaknuo da će to biti “obrazac u budućnosti” i dodao da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcinama u bogatim i siromašnim zemljama, što pogoršava i produžava pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 miliona ljudi u svijetu.

Direktori WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske vođe da preuzmu “novu obavezu” i zauzmu se za pravedniju raspodjelu vakcina za COVID-19 na planetu kako bi se uspjela suzbiti pandemija. (HRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,