Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na ulici ubio maloljetnu djevojku: “Niko joj nije pomogao, ni policiju nisu zvali”

Preuzmite sliku

Val protesta pogodio je Indiju nakon ubistva 16-godišnje djevojke, koje se desilo nasred ulice, a gdje osim jedne osobe, niko nije reagirao.

Čak kad je njeno beživotno tijelo ležalo na tlu, ljudi su ga zaobilazili bez da su zastali ili zvali policiju. I tako punih 30 minuta, sve dok ga nije ugledao policajac.

Isprva javnosti nisu bili poznati svi ti detalji, tek su znali da je ubojica 20-godišnji Sahil Khan, kojeg je razljutilo to što se djevojka drznula prekinuti vezu s njim.

“Ponizila me i imala uvredljive komentare na račun naše veze, a potom ju je odlučila prekinuti. To me razljutilo”, objasnio je policiji motive ubistva, uistinu brutalnog, piše Guardian.

Nesretnicu je izbo nožem više od 30 puta, a potom ju je udario i kamenim blokom koji je našao na ulici. Nažalost po nju, samo jedna osoba uskočila joj je u pomoć, bezuspješno. Ostali su samo promatrali što se događa i prolazili kao da se radi o nečemu bezazlenom. To su nastavili i nakon što je već bila mrtva, prenosi N1.

Detalji su to s kojima se javnost upoznala nakon što je procurila snimka nadzorne kamere u blizini događaja. Time se potvrdila ta već otprije poznata nebriga prema ženama u Indiji. Samo, ovaj put to neće proći bez da se nešto pokuša promijeniti.

“Niko joj nije pomogao, ni policiju nisu zvali. Položaj žena u Indiji je na najnižim razinama i ništa se ne mijenja”, poruke su s protesta proteklog vikenda, koje itekako stoje jer prečesto se događaju masovna silovanja žena, premlaćivanja, ali i ubojstva u javnosti, kamenovanja…

Dio javnosti to prešutno odobrava te daje za pravo muškarcu kazniti djevojku ili suprugu “ako je sagriješila”.

Premijer saveznog teritorija Delhi Arvind Kejriwal pozvao je na promjene i izjavio da treba stati na kraj situaciji u kojoj se ubice i kriminalci više ne boje policije, a društvo se ponaša kao da su takva zvjerstva dio njihove svakodnevice.

Već neko vrijeme poziva na reformu policije i strože zakone koji se tiču nasilja nad ženama, ali i nasilja općenito. Ovaj put bi mu moglo napokon uspjeti izvesti željene promjene jer većem dijelu društva uistinu je prekipjelo, što masovni protesti proteklog vikenda i potvrđuju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje