Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na moguće posljedice ofanzive Tursku upozoravaju Moskva, Teheran, Washington…

Turska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije. Ofenziva je započela zračnim napadima, s velikom skepsom međunarodne zajednice, te nakon američkog povlačenja. Kurdske snage objavile su kako će se boriti do zadnje kapi krvi. Nove kolone civila počele su bježati iz napadnutih područja.

Iz vojne baze u Dijarbakiru, gradu u Turskoj s većinskim kurdskim stanovništvom, poletjeli su poslijepodne avioni, istodobno predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je tvit.

“Naša turska vojska počela je operaciju ‘Izvori mira’ zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom na sjeveru Sirije protiv PKK-a, YPGa i ISIS-a – terorističkih organizacija. Naša misija je spriječiti stvaranje terorističkih koridora diljem naše južne granice i donijeti mir u regiji”, napisao je Erdogan.

“Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, dodao je on, a objavljene su i fotografije kako pod Ataturkovom slikom telefonski izdaje naredbu za napad.

Prve bombe pogodile su grad Ras Al-Ain na granici sa Sirijom. Snimke pokazuju civile kako bježe nedaleko eksplozija. Turska nacionalna televizija javlja kako će na terenu biti 18 tisuća sirijskih boraca koje podupire Turska u ofanzivi na Kobane i Tal Abyad. Sva tri grada po kurdskim su nadzorom.

“Turska pokušava ovim napadima osvojiti novi teritorij za plaćenike ISIS-a i produžiti im život. Pozivamo sve međunarodne organizacije, Evropsku Uniju, UN, da se usprotive ovim napadima. Sve koji to ne učine, smatrat ćemo podupirateljima turskih akcija. Ponovno šaljemo poruku cijelom svijetu. Nećemo ciljati Tursku, no ako oni inzistiraju na napadu na nas, iskoristit ćemo svoje pravo da branimo našu zemlju do zadnje kapi krvi, spremni smo za svaki napad”, poručio je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, Ahmad Mousa.

A američki predsjednik Donald Trump koji je povukao vojnike iz Sirije, te rekao kako mu je skupo pomagati Kurdima, uoči početka ofanzive objavio je novu seriju razjarenih tvitova u kojima je napisao kako je odluka da se uđe u ratove na Bliskom istoku, i spiska osam bilijuna dolara, najgora odluka Amerike.

“I to u povijesti naše zemlje. Ušli smo u rat pod dokazano lažnim pretpostavkama o postojanju oružja za masovno uništenje – nije ga bilo! Sada polako vraćamo naše ljude kući. Naš fokus je na široj slici – Amerika je veća no ikada”, istakao je Trump.

Udarac u lice svojim republikanskim prethodnicima. Ali i još jedna poruka svijetu s nejasnim posljedicama. Turskoj je prijetio ekonomskim sankcijama, ako udari na Kurde. Službena Ankara tvrdi kako je ofanziva u skladu s UN-ovim okvirima, no danas na moguće posljedice ofanzive Tursku upozoravaju i Moskva i Teheran. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,