Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na jugoistoku Turske u antiterorističkoj operaciji angažovano 2.360 policajaca

Turske snage sigurnosti jutros su na jugoistoku zemlje pokrenule veliku antiterorističku operaciju Kiran-6 u kojoj učestvuje 2.360 policajaca, žandara i specijalaca.

Operacija je pokrenuta na periferiji provincija Van, Hakkari i Sirnak i to s ciljem neutralizacije terorista PKK-a, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske.

U periodu kad teroristi PKK-a uoči zime spremaju skrovišta u nepristupačnim planinskim regijama pokrenuta je operacija, prenosi Anadolija.

Pripadnici turskih snaga sigurnosti su podijeljeni u 157 jedinica. Oni imaju zadatak da neutrališu teroriste i spriječe ih provedbi terorističkih aktivnosti.

Turske snage su 17. augusta pokrenule operaciju Kiran protiv terorističke organizacije PKK na periferijama Vana, Hakkarija i Sirnaka, a deset dana kasnije pokrenuta je i operacija Kiran-2 na periferiji provincija Mardin, Sirnak i Batman.

Oni žele u nastavku serije operacija neutralizirati PKK elemente na istoku i jugoistoku Turske.

PKK je separistička organizacija koja je na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i EU.

Teroristi PKK-a su odgovorni za smrt najmanje 40.000 osoba, uključujući i žene i djecu u toku trodecenijske kampanje protiv Turske. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,