Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na izbjegličkom putu iz Arakana ka Bangladešu rođeno 100 beba

Preuzmite sliku

U posljednje dvije sedmice u blizini granice između Mijanmara i Bangladeša odnosno na putu koji koriste muslimani iz Arakana u opasnim i nehigijenskim uslovima rođeno je 100 beba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako javlja bangladeški ”Dhaka Tribune” u posljednje dvije sedmice na granici između Mijanmara i Bangladeša bez ikakve medicinske pomoći na svijet je doneseno 100 beba.

U napadima koje mijanmarska vojska pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanata vrši od 25. augusta, smrtno je stradao veliki broj arakanskih muslimana, a na opasnom putu su se porodile pojedine trudnice koje su uspjele pobjeći od nasilnih događaja.

Jedna od tih trudnica je i 25-godišnja Suraiya Sultan koja je nakon što je mijanmarska vojska izvela upad u njenu kuću i zapalila selo u kojem su živjeli, ostavila i ono malo stvari što je ostalo te pobjegla.

Suraiya je bila jedna od brojnih Rohingya kojima 26. augusta granična policija Bangladeša nije dozvolila ulazak u zemlju i koja je ostala da čeka u području Jummun Khali Bariband.

Suočila se sa trudovima, nakon čega je zatražila pomoć od policije. U konačnici oficiri su je zajedno sa nekoliko žena ukrcali na čamac granične policije. Trudovi su za samo nekoliko minuta bili sve jači. Žene koje su se nalazile na čamcu pomogle su joj da se porodi.

Pojedini oficiri policije su primijetili da se Suraiyno zdravstveno stanje pogoršava zbog čega su je poslali u izbjeglički kamp u Nayapari. Na taj način ona i beba su dobile medicinsku pomoć.

Zvaničnik kampa Mohd Mominul Haq izjavio je za Dhaka Tribune kako je od 26. augusta rođeno oko 100 beba i da su majke poslane u kamp kako bi im bila ukazana pomoć.

”Ove majke i bebe su bile u kritičnoj situaciji. Učinili smo sve što smo mogli da im pomognemo“, rekao je Haq.

Novinar se susreo i sa mnogim ženama, poput Suraiye koje su sa djecom u naručju živjele bez krova nad glavom i tražile hranu.

Koordinator medicinskog centra Ganashasta Kendra, Monzur Kabir Ahmed izjavio je kako su se na ”ničijoj zemlji“ 4.-10. steptembra susrele sa 89 majki i djece.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,