Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Filipinima proglašena epidemija denga groznice: Umrle 622 osobe

Preuzmite sliku

Nakon što su umrle 622 osobe od denga groznice na Filipinima proglašena epidemija.

Ministar zdravstva Francisco Duque izjavio je da je proglašavanje epidemije neophodno kako bi se poboljšao odgovor na epidemiju dopuštajući lokalnim vlastima da iskoriste poseban fond za brzi odgovor, prenosi Fena

Od januara do 20. jula ove godine zabilježeno je 146.063 slučajeva, čak 98% više nego u istom razdoblju 2018. godine.

Ministarstvo zdravlja je u utorak objavilo da pokreće program usmjeren na uništavanje mjesta razmnožavanja komaraca, jer su oni prenosnici virusne infekcije.

Denga može uzrokovati bol u zglobovima, povraćanje, mučninu i osip, a u ekstremnim slučajevima uzrokuje probleme s disanjem, krvarenje i zatajenje organa.

Vakcina protiv denge je zabranjena u zemlji nakon što je umrlo 14-ero djece od 800.000 koji su primili vakcinu u razdoblju 2016. i 2017. godine. S druge strane, farmaceutska kompanija Sanofi, koja je proizvela vakcinu, negirala je povezanost smrtnih slučajeva i vakcine.

Ipak, vlada će možda razmotriti ponovno uvođenje vakcine s “najvećim oprezom”, kako je izjavio predsjednički glasnogovornik Salvador Panelo, objavio je Reuters.

U slučaju da se vakcina vrati u upotrebu, neće se odnositi na najosjetljiviju grupu u dobi od 5-9 godina, nego samo za osobe iznad 9 godina, izjavio je Duque.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, i druge zemlje, poput Malezije i Vijetnama se bore s infekcijama denge. Dok se Bangladeš suočava s najgorim epidemijama ikad, prenosi Guardian. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje