Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Teroristički napadi u SAD-u na Svjetski trgovinski centar (VIDEO)

Preuzmite sliku

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

2001. – U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, poginulo oko 3.000 ljudi. Dva tornja centra, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Manhattan potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena.

 

Naime, teroristički napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine. Prema zvaničnom izvještaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al-Kaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, je otelo četiri američka aviona. Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (STC) na Manhattan-u u New York-u, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Izvještaj 911 komisije je pokazao da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u historiji te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. vijeku u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje