Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Hrvatska postala članicom EU, rođena princeza Diana

Preuzmite sliku

Na sastanku u Pragu lideri istočnoevropskih zemalja zvanično su saopćili da ukidaju postojanje Varšavskog pakta.

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1200. – U Kini izumljene sunčane naočale.

1646. – Rođen naučnik Gottfried Wilhelm Leibniz. Leibniz je dao svoj doprinos mnogim znanostima, ne samo filozofiji i matematici nego i fizici, tehnici, pravu, političkoj teoriji, pedagogiji i historiji. Preminuo je 14. novembra 1714. godine.

1847. – U SAD-u prvi put u prodaju puštene poštanske markice.

1863. – U blizini američkog grada Gettysburga u Pennsylvaniji počela jedna od najkrvavijih bitka Američkog građanskog rata. Nakon više od dvije godine krvavog sukoba južnjačka vojska generala Roberta E. Leeja u junu 1863. prešla je rijeku Potomac i krenula u napad na Sjever s oko 80 hiljada vojnika. Leejeva vojska bila je potpuno demoralizirana i slomljena, a sjevernjaci nakon tri dana bitke nisu imali snage za odlučujući protunapad pa je bitka završila bez pobjednika. Poginule su na hiljade vojnika.

1896. – Umrla književnica Harriet Beecher Stowe. Autorica je romana za djecu “Čiča Tomina koliba”.

1903. – Održana prva biciklistička utrka Tour de France.

1961. – Rođena princeza Diana Spencer, prva supruga britanskog prijestolonasljednika, Charlesa, princa od Velsa. Poznata je po svom humanitarnom radu. Poginula je u nesreći 31. augusta 1997. godine. Teorije oko njene smrti i danas su vrlo popularna tema, a mnogi optužuju pojedine članove kraljevske porodice za učešće u tragediji.

1967. – Rođen atletičar Carl Lewis. U izboru sportskog magazina “Sports Illustrated” proglašen je olimpijcem stoljeća. Osvojio je deset olimijskih medalja, od toga devet zlatnih.

1977. – Rođena glumica i manekenka Liv Tyler. Glumila je u filmovima “Silent Fall”, “That Thing You Do!”, trilogiji “The Lord of the Rings” te brojnim drugim.

1979. – Kompanija Sony u prodaju pustila prvi walkman.

1991. – Na sastanku u Pragu lideri istočnoevropskih zemalja zvanično su saopćili da ukidaju postojanje Varšavskog pakta. Bio je to Sporazum o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći država istočnog bloka.

1994. – Nakon višegodišnjeg prognanstva, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Yasser Arafat vratio se u Palestinu.

1997. – Hong Kong vraćen Kini. Do tada se nalazio pod britanskom vlašću.

2004. – U Los Angelesu preminuo američki glumac Marlon Brando. Oscara za glavnu mušku ulogu dobio je dva puta. Poznat je po ulogama u filmovima “Kum” te “Apokalipsa danas”.

2013.- Hrvatska je postala članica Europske unije (EU). (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje