Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani širom svijeta obilježavaju noć Lejletu-l-kadr (FOTO)

Preuzmite sliku

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, piše Anadolu Agency (AA).

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali, prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.

U ovoj odabranoj noći je počela objava Kur'ana, a, također je u njoj objavljena je i istoimena sura, odnosno kur'ansko poglavlje koje govori o vrijednostima ove noći. U suri “Kadr“, koja se sastoji od pet ajeta ili rečenica, govori se o posebnoj, blagoslovljenoj, mubarek noći, koja vrijedi više od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

To je noć sudbine, noć odluke, praštanja grijeha i noć u kojoj se određuje opskrba čovjeka. Razlog je to zbog kojeg vjernici tu odabranu noć provode u dobrovoljnim molitvama, upućivanju dova Bogu.

Islamski duhovni lideri u noći Kadr vjernicima preporučuju obavljanje nafile-namaza, dobrovoljne molitve, upućivanja dova Allahu, dž.š., te učenje Kur'ana uz čitanje prevoda značenja njegovih ajeta, jer je to poruka uputa i vodilja ljudima.

Lejletu-l-kadr obilježavaju muslimani diljem svijeta. Ova mubarek noć napunila je i najpoznatije džamije svijeta, poput Sultan Ahmedove džamije u Istanbulu, ali i Poslanikove džamije u Medini.

Muslimani u Indiji, Indoneziji, Iraku, Afganistanu, Azerbejdžanu, ali i SAD-u i većini evropskih zemalja obilježili su noć, za koju, slijedeći uputu iz Kur'ana, vjeruju da je vrijednija od hiljadu drugih mjeseci u kojima nema ove noći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje