Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac pretukao muslimana pred Islamskim centrom u Orlandu

Preuzmite sliku

Američka islamska grupa za ljudska prava Vijeće za američko-islamske odnose (Cair) tvrdi da je jučer u Orlandu na Floridi nepoznata osoba pretukla jednog muslimana ispred Islamskog centra Fort Pierce kriveći za to nebrigu policijskih vlasti.

Kako prenosi britanski “The Guardian“, riječ je o islamskom centru kojeg je navodno ranije posjećivao Omar Mateen koji je početkom prošlog mjeseca u istom gradu u noćnom klubu ubio najmanje 50 osoba.

Islamska grupa tvrdi da lokalne vlasti konstantno ignorišu zahtjeve za povećanje sigurnosti oko ovog islamskog centra, uprkos brojnim prijetnjama.

Bijeli kamion se navodno zaustavio u subotu pred Centrom poručujući jednom muslimanskom vjerniku, rasističkom retorikom, da se “vrati u zemlju iz koje je došao“. Nepoznati muškarac potom je, kako piše “The Guardian“, pretukao žrtvu nanoseći joj povrede u predjelu glave.

U Cairu ističu kako džamije širom Floride od početka juna dobijaju prijetnje i zatrašivanja uključujući demoliranja džamijskih objekata, na šta policija ne reaguje.

Glavnogovornik Caira Wilfredo Amr Ruiz izjavio je kako zbog nebrige o muslimanima na Floridi, grupa planira podnošenje žalbe protiv gradskih vlasti.

Nažalost, svi naši zahtjevi se ignorišu. Da li neko treba da bude ubijen da bi gradski šerif reagovao? Muslimani su dio zajednice kao i svi ostali. Dužnost šerifa i odgovornost je da osigura sigurnost svih građana“, rekao je Ruiz.

Na Floridi je smješteno oko 120 džamija koje posjećuje skoro 170.000 muslimana. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,