Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac iz SAD-a ubrizgao u žile psihodelične gljive, one počele u njemu rasti

Preuzmite sliku

Muškarac (30) iz SAD-a skuhao je čaj od “čarobnih gljiva” i ubrizgao ga u žile. Nekoliko dana kasnije završio je na odjelu hitne pomoći s kolonijom gljiva koja mu je rasla u krvi.

Čovjek je proveo 22 dana u bolnici, od toga osam dana na intenzivnoj njezi. Imao je multisistematsko zatajenje organa. Kasnije je pušten iz bolnice, ali je još uvijek na dugotrajnom režimu antibiotika i antifungalnih lijekova, stoji u istraživanju slučaja koja je objavljen 11. januara u časopisu Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Iz incidenta se nije saznalo može li ubrizgavanje otopine gljiva izazvati dugotrajne psihoaktivne učinke, kao što se ponekad dogodi nakon oralnog uzimanja psihodeličnih gljiva.

Primjerice, u nekim rijetkim slučajevima nakon uzimanja gljiva može doći do halucinogenog perzistentnog poremećaja percepcije (HPPD), gdje korisnik doživljava živopisne epizode halucinacija dugo nakon kušanja gljiva, piše Science Alert. Psilocibinske gljive u sebi sadrže psihoaktivne spojeve psilocin i psilocibin. Poznate su i pod nazivom “čarobne gljive” te se smatraju psihodeličnom drogom.

Filtrirao je čaj kroz tampon, a zatim sebi ubrizgao tekućinu u žile

Liječnici sa univerziteta Creighton University School of Medicine opisali su slučaj neimenovanog 30-godišnjaka koji si je u krv ubrizgao čaj od gljiva kako bi ublažio simptome bipolarnog poremećaja i ovisnosti o opioidima. Članovi njegove porodice primijetili su da je nedavno prestao redovno uzimati svoje lijekove i da je često imao epizode depresivnih i maničnih stanja.

Muškarac je na internetu pročitao kako halucinogena sredstva, poput LSD-a i psilocibinskih gljiva, mogu imati pozitivan terapijski učinak te je odlučio skuhati čaj od čarobnih gljiva. Tekućinu je filtrirao pomoću pamučnog tampona, a zatim je ubrizgao u tijelo. Sljedećih dana postao je letargičan i bilo mu je zlo, a koža mu je počela žutjeti. Ubrzo je dobio proljev i počeo povraćati krv.

Kada ga je porodica pronašla u takvome stanju, odvela ga je na hitan odjel. Ljekari su uočili da se čudno ponaša, da je zbunjen i da zbog promijenjenog mentalnog stanja ne može učestvovati u razgovoru.

Završio na respiratoru

Uskoro su mu počeli otkazivati organi, uključujući jetru i bubrege, i prebačen je na intenzivni odjel. U krvi je imao bakterijsku infekciju mikrobom brevibacillus i gljivičnu infekciju sa sojem psilocybe cubensis – što znači da je čarobna gljiva koju je ubrizgao sada rasla u njegovoj krvi. Psilocybe cubensis je jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih psilocibinskih gljiva.

30-godišnjaku se nakon zatajenja organa počela nakupljati tekućina u plućima pa je neko vrijeme bio i na repiratoru. Na svu sreću, terapija lijekovima je djelovala, pacijent je preživio kritične trenutke te je kasnije pušten iz bolnice.

Ljekari u istraživanju kažu kako postoje naznake da psilocibin može liječiti depresiju i anksioznost, ali napominju kako se u tom slučaju ova supstanca mora uzimati u kontrolisanim uslovima i pod nadzorom ljekara.

Prema izvještaju časopisa Neuropharmacology iz 2018., naučnici su u većini istraživanja ispitanicima davali psilocibin u obliku tableta, ali u nekoliko slučajeva i intravenskim putem. Ali tada su davali injekcije u strogo kontrolisanim dozama, a u njima nije bilo gljiva već samo spoj psilocibin; koji nije aktivan u tom smislu i ne može se razmnožavati u našem tijelu.

Kada ljudi žele rekreativno konzumirati čarobne gljive, često ih spreme u obliku čaja ili ih jedu sirove ili osušene. Znaju ih stavljati u kapsule ili obložiti čokoladom; ali nikada ih ne ubrizgavaju direktno u krvotok. Nakon konzumacije ovih gljiva, dolazi do izmijenjene percepcije i raspoloženja, što ponekad kod korisnika može izazvati tjeskobu, strah i zbunjenost, kao i povišeni krvni pritisak, povraćanje, glavobolje i grčeve u želucu. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,