Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Musk: Odustajem od kupovine ako Twitter ne dostavi podatke o lažnim nalozima

Preuzmite sliku

Milijarder Elon Musk zaprijetio je da će odustati od dogovora da za 44 milijarde dolara kupi kompaniju Twitter ukoliko ta društvena mreža odbije da mu dostavi podatke o spam i lažnim nalozima.

Musk je u pismu kompaniji naveo da su oni u „jasnom kršenju“ obaveza prema njemu i upozorio da zadržava pravo da otkaže sporazum o kupovini.

Ovo je prvi put da je Musk napismeno zapretio odustajanjem – do sada je o tome samo tvitao.

Twitter je prethodno umanjivao značaj Muskovih upozorenja da je dogovor “na čekanju”, tvrdeći da će mu podaci koje traži pomoći u rukovođenju Twitterom, a ne u sprovođenju detaljne analize i ponovnog otvaranja pregovora.

Musk je u martu rekao da će “privremeno zamrznuti” dogovor dok čeka da mu društvena mreža dostavi podatke o broju lažnih naloga.

“Musk vjeruje da Twitter otvoreno odbija da se povinuje obavezama iz sporazuma o spajanju, što izaziva sumnju da kompanija krije tražene podatke”, navodi se u pismu.

Osnivač Tesle je doveo u pitanje tačnost podataka koje je Twitter dostavio o spam nalozima, prema kojima oni čine manje od pet posto korisničke baze. Musk tvrdi da prava cifra mora biti negdje oko 20 posto.

On tvrdi da su mu podaci potrebni kako bi sproveo sopstvenu analizu Twitterovih korisnika i da ne veruje u metodologiju te kompanije.

“Musk očigledno ima prava na tražene podatke, koji bi mu omogućili da se pripremi za prenos Twitterovog biznisa u njegovo vlasništvo i kako bi se olakšalo finansiranje transakcije”, naveli su njegovi advokati.

Twitter nije odgovorio na molbu Reutersa za komentar. Dionice ove kompanije su rano u ponedjeljak pale za 5,5 posto i vrijedne su 37,95 dolara. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,