Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Može li WHO bez Trumpa i američkih dolara

Preuzmite sliku

Donald Trump se danima hvali da je on prvi na planeti prepoznao opasnost od pandemije te da je prvi uveo zabranu ulaska putnicima koji dolaze iz Kine.

Mnogo ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama optužuje predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj skretanja pažnje s vlastitih promašaja na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), nazivajući odluku o obustavi njenog financiranja nehumanom i opasnom, jer se svijet nalazi usred teške borbe protiv širenja korona virusa.

Međutim, mnogi republikanci u Kongresu pozdravljaju odluku o prestanku financiranja, piše Al Jazeera.

U Senatu republikanci namjeravaju provesti svoju istragu oko poslovanja WHO-a, a cilj je ustanoviti kako su WHO i kineska vlada odgovorili na pandemiju od samog početka.

Odluka o tome hoće li SAD nastaviti s financiranjem bit će donesena nakon provjere poslovanja Svjetske zdravstvene organizacije, što će trajati najmanje od 60 do 90 dana.

Nisu imuni na kritike

Treba reći da Svjetska zdravstvena organizacija, inače, nije imuna na kritike da je birokratska, ispolitizirana organizacija ovisna o najvećim donatorima.

Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni donator za WHO s više od 400 miliona dolara u 2019. godini. Kina je dala 86 miliona dolara, manje od Fondacije Melinda i Bill Gates, manje od Velike Britanije, a imaju najviše stanovnika na svijetu.

Gates poručuje da je obustavljanje financiranje opasno u ovom trenutku te da svijet treba WHO više nego ikada prije. Njegova fondacija je od osnivanja, 2000. godine, dala 40 milijardi dolara za globalno javno zdravstvo.

U ovom trenutku nije jasno hoće li se američka obustava financiranja odnositi na plaćanje pristojbi ili i na donacije, koje čine više od 50 posto američkog novca u WHO, ali i 51 posto globalnog financiranja svjetske zdravstvene organizacije.

Kineski utjecaj?

Trump tvrdi da je WHO pod kineskim utjecajem: “Da je WHO radila svoj posao i poslala medicinske stručnjake u Kinu da naprave objektivnu procjenu stanja na terenu te da je upozorila Kinu oko nedostatka transparentnosti, izbijanje zaraze je mogla biti obuzdano uz vrlo mali broj smrtnih slučajeva”.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo je još oštriji s tvrdnjom da je WHO “odbila proglasiti pandemiju za iznimno dugo vrijeme zato što kineska Komunistička partija nije željela da se to dogodi”.

Tako Trump i njegovi politički sateliti govore danas, ali hajde da vidimo što je Donald Trump govorio, recimo, 24. januara: “Kina jako mnogo radi na obuzdavanju virusa. SAD visoko cijeni te napore i transparentnost i u ime američkih građana želim se zahvaliti predsjedniku Xiju”.

Trump se danima hvali da je on prvi na planeti prepoznao opasnost od pandemije te da je prvi uveo zabranu ulaska putnicima koji dolaze iz Kine. Ta se odluka donesena 31. januara, a počela se primjenjivati 2. februara.

Međutim, njome nije zabranjen ulazak, nego su uvedene restrikcije za ne-Amerikance. Američki građani i njihove obitelji mogle su najnormalnije dolaziti iz Kine, što je iskoristilo skoro 40.000 putnika nakon uvođenja restrikcija.

SAD nije bila jedina zemlja koja je uvela restrikcije, jer je 38 zemalja uvelo slične restrikcije za putovanja iz Kine, prije ili u isto vrijeme kada i Sjedinjene Američke Države.

Trumpovi argumenti

Kineska vlada jeste na početku zataškala izbijanje zaraze u Wuhanu kažnjavajući javne uzbunjivače koji su pokušali upozoriti na opasnost.

Peking je kasnije uveo drakonske restrikcije, uključujući uvođenje karantina na neviđenoj razini, što je navelo WHO da pohvali kineska nastojanja, a čijim je stručnjacima bilo dopušteno da posjete Kinu tek 10. februara, kada je već bilo 40.000 oboljelih.

Treba podsjetiti da je WHO 14. siječnja tvitala da su preliminarne istrage, koje su Kinezi proveli oko zaraze, utvrdile da “nema jasnih dokaza o prijenosu zaraze s čovjeka na čovjeka”.

Trump i drugi kritičari Svjetske zdravstvene organizacije koriste upravo taj tweet da napadnu WHO zato što su vjerovali Kini na riječ, iako su već postojali suprotni dokazi.

Sedmicu kasnije, 22. januara, WHO je objavila javno saopćenje u kojem se kaže da se prenošenje sa čovjeka na čovjeka jeste pojavilo u Wuhanu. Krajem januara, istog dana kada je WHO objavila globalno zdravstveno upozorenje, objavili su da nije potrebno uvesti restrikcije na putovanja u pokušaju sprečavanja širenja korona virusa.

Taj su savjet mnoge zemlje ignorisale, uključujući Trumpovu administraciju.

Neki zdravstveni stručnjaci kažu da su upute WHO o zaštitnim maskama za lice dovele do konfuzije u javnosti.

Nedovoljno reformirana organizacija

WHO je agencija Ujedinjenih naroda odgovorna za globalno javno zdravstvo, osnovana 1948. godine sa sjedištem u Genevi u Švicarskoj.

Ima 194 člana sa ciljem “promoviranja zdravlja, očuvanja sigurnosti u svijetu i pomaganja najranjivijih”.

Provodi akcije cijepljenja, zdravstvenih izvanrednih stanja i pomaganja zemljama u primarnoj medicinskoj njezi.

Bilo je mnogo kritiziranja WHO tokom izbijanja epidemije ebole 2014-2016 godine u Zapadnoj Africi što je dovelo do reformiranja te organizacije. Očigledno nedovoljnog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,