Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mostarka Ines Kostić u parlamentu Sjeverne provincije u Holandiji

Preuzmite sliku

Ines Kostić je rođena u Mostaru, a svoj grad je napustila sa 10 godina, 1994. u toku ratnih zbivanja. Porijeklom je iz multietničke porodice, koja je prije i tokom rata živjela na obje strane Mostara. Iz Mostara su se zaputili za Holandiju, gdje Ines i danas živi, ali i politički djeluje.

Ines je od samog rata bila aktivistkinja za ljudska prava. Dolaskom u Holandiju pridruživala se mnogim protestima protiv rata i svega onog što je negativno u kontekstu ljudskih prava. Kasnije se pridružila LGBTQA pokretu, a 2012. godine postaje članica “Party for the Animals” (Stranke za životinje), shvativši da borbom za prava životinja objedinjuje borbu za dobrobit i prava svih stanovnika planete Zemlje.

Na posljednjim parlamentarnim izborima u Kraljevini Holandiji, kandidovala se i osvojila mjesto u Parlamentu Sjeverne Provincije.

U decembru 2018. godine u svojoj rodnoj zemlji, tačnije u Sarajevu, je organizovala Animal Politics međunarodnu konferenciju, prilikom koje je njena stranačka kolegica Christine Tuinesen održala predavanja pod nazivom “One Single Planet.”

“Party for Animals” je inače prva stranka ovog tipa na svijetu, a danas broji preko 20 sestrinskih organizacija širom svijeta. Veliki broj mjesta zauzima na raznim nivoima vlasti u Holandiji, a u Evropskom parlamentu je Anja Hazekamp ponovo osvojila mandatno mjesto, skupa sa kolegama iz Portugala i Njemačke.

U aprilu ove godine, osnivačica stranke Marianne Thieme je gostovala na Parlamentarnoj skupštini BiH, povodom događaja pod nazivom “Make Fur History”, tokom kojeg se Anja Hazekamp, također, video porukom obratila našim parlamentarcima.

Našoj Ines želimo uspješan nastavak rada i političkog djelovanja, kako u Holandiji, tako i u Evropskoj Uniji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje