Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moskovski sud: Navalni ide u zatvor jer je prekršio uvjetnu kaznu

Preuzmite sliku

Sud u Moskvi odlučio je poslati ruskog opozicionara Alekseja Navalnog u zatvor, utvrdivši kako je prekršio uvjetnu kaznu.

Navalni, prema odluci suda, ide u zatvor na više od dvije i pol godine, zbog kršenja uvjetne kazne tokom njegovog boravka u Njemačkoj gdje se oporavljao od trovanja nervnim otrovom.

Sud je danas odlučivao treba li uslovnu kaznu izrečenu ”zbog prevare” preinačiti u kaznu zatvora. Navalni je 2014. godine osuđen ”zbog prevare i pronevjere” na tri godine i šest mjeseci zatvora. Sud je suspendovao tu kaznu na uslovnu u trajanju od šest godina, čime je ruski opozicionar bio u obavezi da se javlja policiji dva puta mjesečno.

Nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja, Navalni (44) je uhapšen po povratku u Moskvu 17. januara. Ruske vlasti su tada saopćile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine.

 • U okolini suda danas su poduzete opsežne sigurnosne mjere. Ispred zgrade okupili su se građani koji su željeli pružiti podršku ruskom opozicionaru i najžešćem kritičaru politike predsjednika Vladimira Putina. Opozicioni izvori objavili su da je privedeno više od 200 ljudi.

  Tokom saslušanja, predstavnik Federalne zatvorske službe Aleksander Jarmolin tvrdio je da Navalni od 24. septembra, dok je bio na liječenju u Njemačkoj, nije davao informacije o tome gdje se nalazi.

  Jarmolin je tvrdio da je Navalni prekršio uslove sudske kontrole više od 50 puta, uključujući i razdoblje dok je bio na liječenju u Berlinu.

  Navalni je na ročištu kazao kako je obavijestio vlasti o svojoj adresi, navodeći da će se vratiti u Rusiju što je prije moguće. Navalni je tvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin znao gdje se nalazi od augusta prošle godine. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,