Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Morawiecki: Macronovi komentari o NATO-u su ‘opasni’

Kritičke izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prema NATO-u su “opasne”, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu objavljenom u Financial Timesu.

Macron je prošle sedmice izjavio za magazin The Economist da je NATO  “klinički mrtav”, navodeći nedostatak saradnje s SAD-om i sve veću američku nepredvidivost u vrijeme vladavine predsjednika Donalda Trumpa. Francuski čelnik također je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu vojnog saveza pod američkim vodstvom da će napad na jednu od njegovih članica biti smatran napadom na sve.

NATO je “najbitniji savez u svijetu kad je riječ o zaštiti slobode i mira”, a Macronovo propitivanje da li njegove članice još mogu biti u stanju da se međusobno brane je “opasno”, izjavio je Morawiecki za FT.

“Mislim da sumnje predsjednika Macrona mogu navesti ostale saveznice da se zapitaju drži li se Francuska svojih obaveza. Nadam se da još možemo računati na Francusku da ispunjava svoje obaveze.”, navode novine izjavu  Morawieckog.

“Francuska ulaže manje od dva posto BDP-a (u vojsku), i mislim da se vrijedi zapitati zašto određeni aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako želimo. I tu nije riječ o nedovoljnoj američkoj predanosti alijansi, nego o nedovoljnom reciprocitetu od strane nekih evropskih saveznica.”, kazao je.

Francuska tradicionalno ima ambivalentnu ulogu u NATO-u, ne učestvujući u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. godine uprkos činjenici da je među osnivačima Sjevernoatlantskog saveza. Macronovi komentari – mjesec dana uoči samita NATO-a u Londonu 4. decembra – ipak su neočekivani. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,