Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

‘Moje tijelo, moj izbor’: Demonstracije protiv vakcinacije širom Australije

Preuzmite sliku

Demonstranti koji se protive vakcinisanju okupili su se širom Australije pred početak programa vakcinacije protiv Covida 19 u toj zemlji.

Protesti su organizovani u nekoliko gradova, uključujući Melburn, Sidnej i Brizbejn, a demonstranti su uzvikivali parole kao što je: “Moje tijelo – moj izbor”. Demonstracije su uglavnom bile mirne, ali je policija uhapsila nekoliko ljudi u Melburnu, javili su lokalni mediji.

Vakcinisanje “Pfizerovom” vakcinom protiv Covida 19 u Australiji trebalo bi da počne u ponedjeljak, 22. februara. Državna regulatorna agencija odobrila je ove sedmice upotrebu vakcine kompanije “Astra Zeneca” i Univerziteta u Oksfordu, čije će korištenje početi sljedećeg mjeseca.

Obje vakcine prošle su detaljne bezbjednosne provjere i već se koriste u nekoliko drugih zemalja, podsjeća BBC. Demonstranti su se u Melburnu sukobili sa pripadnicima policije, koji su upotrijebili biber sprej i uhapsili nekoliko lica. Vlasti Australije planiraju da do početka marta vakcinišu četiri miliona ljudi. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje