Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Moderna tuži Pfizer: Kopirali su našu tehnologiju za vakcine

Preuzmite sliku

Moderna tuži Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech, tvrdeći da su kopirali tehnologiju za razvoj vakcina koju je razvila Moderna godinama prije pandemije.

Tužba je pokrenuta u SAD-u i Njemačkoj, a još se ne zna koliku odštetu traži Moderna. Moderna tvrdi da je Pfizerova vakcina protiv COVID-a 19 kopija Modernine revolucionarne tehnologije. Moderna je objavila da su Pfizer i BioNTech prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. godine, koji su pokrivali njenu mRNA tehnologiju. Moderna ima sjedište u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusettsu, a tužbu je predala na Okružni sudu u Massachusettsu i Regionalni sud u Dusseldorfu u Njemačkoj, gdje je sjedište BioNTecha.

Glasnička RNK, poznatija prema skraćenici mRNA, genetski je zapis koji prenosi DNK upute staničnom sistemu za stvaranje proteina i korišten je u proizvodnji vakcina protiv koronavirusa.

“Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali je tokom decenije koja je prethodila pandemiji COVID-a 19”, rekao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne, te dodao:

“Ova temeljna platforma koju smo počeli graditi 2010., zajedno s našim patentiranim radom na koronavirusima 2015. i 2016., omogućila nam je da proizvedemo sigurnu i vrlo efikasnu vakcinu protiv COVID-a 19 u rekordnom vremenu nakon izbijanja pandemije.” (oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,