Četvrtak, 22. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moderna potvrdila učinkovitost cjepiva od 94,1: Tražit ćemo hitno odobrenje vakcine u SAD-u i Evropskoj uniji

Preuzmite sliku

Naučnici su vijesti iz Moderne primili s oduševljenjem, ali i dozom opreza te ističu da će se prava učinkovitost, ali i ozbiljnost nuspojava znati kad se cjepivom cijepi milion i više ljudi.

Nakon što je Pfizer predao zahtjev za hitnim odobrenjem njihova cjepiva u SAD-u i Evropi, isto bi danas tokom dana trebala učiniti i američka Moderna.

Kako su objavili, primarni rezultati učinkovitosti u trećoj fazi kliničkih testiranja njihova cjepiva mRNA-1273 pokazali su “visoku učinkovitost” od 94,1 posto. Rezultati istraživanja, u kojoj je učestvovalo 30 hiljada dobrovoljaca iz SAD-a, još uvijek se analiziraju te će se s analizom nastaviti i dalje.

Dodaju kako je učinkovitost cjepiva dokazana jer u grupi koja je primila dvije doze cjepiva nije bilo ozbiljnih slučajeva ni smrtnih ishoda, dok je u grupi koja je primila placebo bilo 30 ozbiljnih slučajeva te jedan smrtni slučaj.

Učinkovitost je dokazana u svim dobnim skupinama, rasama i etničkim podrijetlima te neovisno o spolu. Među 196 ispitanika koji su imali COVID-19 (od kojih je 11 bilo u grupi koja je dobila cjepivo, 185 u placebo-grupi), bile su 33 starije osobe te 42 osobe različitog etničkog porijekla, istakli su iz Moderne.

Ističu kako nisu bile zabilježene ozbiljnije nuspojave. Ispitanici su najčešće prijavljivali bol i crvenilo na mjestu cijepljenja, umor te glavobolju. Nuspojave su bile nešto jače nakon primitka druge doze.

Pozitivna primarna analiza potvrđuje sposobnost našeg cjepiva da spriječi bolest COVID-19 u 94,1 posto slučajeva, ali i da spriječi razvoj ozbiljnih oblika bolesti. Vjerujemo da će naše cjepivo pružiti novi i snažan alat koji bi mogao promijeniti smjer ove pandemije te pomoći u prevenciji ozbiljnih oboljenja, hospitalizacije i smrti, istaknuo je Stephane Bancel, direktor Moderne. Danas ćemo predati zahtjev za hitnim odobrenjem u FDA te nastaviti sa suradnjom s drugim regulatornim agencijama širom svijeta.

Ističu kako su već krenuli u postupak odobrenja u Evropskoj uniji, Kanadi, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Izraelu te Singapuru, a namjeravaju tražiti i odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije.

Očekuju da bi do sredine decembra mogli dobiti odobrenje američkog regulatora, čime bi se stvorili preduslovi da do kraja 2020. proizvedu i distribuiraju oko 20 miliona doza u SAD-u, te do milijardu doza širom svijeta u 2021. godini.

Naučnici su vijesti iz Moderne primili s oduševljenjem, ali i dozom opreza. Naime, iako Modernino cjepivo nije izazvalo neplanirane nuspojave, još uvijek nisu objavljeni finalni rezultati istraživanja. Ističu kako se kliničko istraživanje provodilo na relativno malom broju ispitanika te će se pravi razmjeri nuspojava moći utvrditi tek kad budu cijepljeni milioni.

Biti će važno posebno paziti na nuspojave u tom periodu, ali i ne pripisivati slučajne pojave kao uzrokovane cjepivom. Biti će potrebna pažljiva naknadna istraživanja, ističe profesor Stephen Evans s Londonske škole higijene i tropske medicine. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje