Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mobilizirali zatvor: El Chapo sprema novi bijeg

Preuzmite sliku

Guzman je serijski zatvorski bjegunac,pobjegao je iz dva stroga zatvora, posljednji put kroz tunel ispod tuš kabine

Više od dvije godine Joaquin “El Chapo” Guzman živio je životom tipičnim za zloglasnog kriminalca, sada zatvorenika koji je ranije već nekoliko puta pokušao pobjeći. U samici, i gotovo bez ikakve komunikacije sa vanjskim svijetom.

No sada kako kažu njegovi advokati pokazuje znakove “mentalnog umora”,”poremećaja sna” i “svakodnevne glavobolje i bolova u uhu”. Zato su i zatražili da mu se omoguće dva sata vježbanja na zraku svake sedmice, pristup zajedničkim dijelovima i dozvolu za kupovinu šest boca vode sedmično i čepića za uši.

“Manjak pristupa sunčevoj svjetlosti i svježem zraku tokom razdoblja od 27 mjeseci ostavilo je psihološke ožiljke”, stoji u pismu njegovog advokatskog tima. Uslove u zatvoru nazvali su “surovom i neuobičajenom kaznom”, koja tako krši osmi amandman.

 • No tužitelji nisu bili uvjereni. Kako piše The Washington Post država je odbila sve njihove zahtjeve jer smatraju da su oni samo dio organizacije njegovog novog bijega iz zatvora ili pokušaja da utiša svjedoke koji sarađuju sa tužiteljstvom.

  “Veličina njegove ćelije, prozora, prisutnost muzike i televizijskih programa koje ima na raspolaganju tokom dnevnih sati za vježbanje”, napisali su nije dio “ustavnih pitanja”. Nastavljaju kako se stvari iz trgovine smatraju opasnima u rukama visoko rizičnih zatvorenika, s obzirom da se mogu pretvoriti u oružje. Jedan od advokata iz njegovog tima obrane Jeffrey Lichtman taj je odgovor nazvao “doslovno histeričnim”.

  Ovaj istaknuti zatvorenik nije imao nikakve prekršaje u zatvoru od njegovog hapšenja, kaže advokat i smatra “da je sada samo zbog jednostavnog traženja vode u boci i malo svježeg zraka, optužen za planiranje odvažnog bijega iz zatvora uprkos nula dokaza koji tu sumnju potkrjepljuju”.

 • Guzman je osuđen u februaru za vođenje svog velikog i uspješnog poslovnog carstva krijumčarenja droge. Tokom tromjesečnog suđenja brojni su svjedoci, uključujući i njegove bivše tjelohranitelje, govorili o strašnim ubistvima koje je nadredio i izvršio. Jednom je prilikom tako Guzman, navodno, upucao člana konkurentskog kartela i zakopao ga još živog.

  61-godišnjem Guzmanu prijeti nekoliko doživotnih kazni zatvora, a kazna će mu biti izrečena 25. jula. Do tada bi trebao ostati u najstrožem zatvoru. “Očekujem da će Bureau of Prisons posebno voditi brigu o njegovom pristupu raznim izvorima komunikacije, pomno pratiti njegove telefonske pozive, pristup emailu i pismima, više nego kod prosječnog zatvorenika”, rekla je Deborah Golden iz Human Rights Defense Center.

  Njegova osuda dovela je do niza špekulacija o tome da će biti smješten u strogi zatvor ADX u gradu Florence, u Coloradu. Njegovi zahtjevi se odbijaju jer je Guzman serijski zatvorski bjegunac. Pobjegao je iz dva stroga zatvora, jednom 2001. godine uz pomoć čuvara a 2015. godine kroz tunel ispod tuš kabine u njegovoj ćeliji. Tom strahu doprinosi i neobičan i neuspješan pokušaj bijega iz zatvora 1981. godine u kojem je jedan zatvorenik pokušao pobjeći uz pomoć helikoptera iz rekreacijskog dijela Metropolitan Correctional Centre u New Yorku, istog u kojem se nalazi Guzman.

 • Guzmanu nije dozvoljeno telefonirati ili primati emailove bez nadzora, a njegovi su advokati jedini ljudi s kojima može komunicirati. “Jer je jednom zatvorenik prije 30 godina pokušao pobjeći iz zatvora sa helikopterom, pa se misli i da bi i Guzman mogao to pokušati? Ko je od njegovih advokata prenio poruku saradnicima da isplaniraju takav bijeg?”, pita se njegov advokat Lichtman. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje