Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi Etiopljani u redovima pred ruskom ambasadom, navodno žele ratovati u Ukrajini

Preuzmite sliku

Velik broj mladih Etiopljana okupljaju se pred ruskom ambasadom u glavnom gradu Addis Abebi, a šire se informacije kako Rusi regrutiraju vojnike za rat u Ukrajini. Mnogi Etiopljani u ambasadu viđeni su kako nose svoje lične dokumente.

Mladić koji je čekao na ulazu rekao je za BBC da traži dobru platu kao vojnik ili da se zaposli na nekom drugom poslu. Rusija, međutim, negira tu informaciju te vlasti tvrde kako u Etiopiji regrutacija nije u toku te da mnogi pokazuju solidarnost s Rusijom.

“Mnogi izražavaju podršku Rusiji, a neki od njih su spremni pomoći na bilo koji način. Međutim, mi ne regrutiramo”, rekla je Marija Černuknina, glasnogovornica tamošnjeg veleposlanstva. Veleposlanstvo se o situaciji oglasilo i na Twitteru.

“Obavještavamo da veleposlanstvo ne prihvaća nikakve prijave za novačenje u Oružane snage Ruske Federacije”, navodi se u objavi te su zahvalili Etiopiji na podršku koju je pružila Rusiji tokom glasanja u UN-u.

Podsjetimo, Etiopija je bila među zemljama koja nije glasala u vezi rezolucije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a 17 afričkih zemalja je na glasanju bilo suzdržano, među njima i Južnoafrička Republika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,